Starostové ze Zlínska nabídli podporu samostatné vládě ČSSD

Zlín/Praha - Ve zlínském kraji stále není jasné, kdo zde bude vládnout. Nejdřív to vypadalo na koalici, která region vedla v předchozích dvou volebních obdobích -  tedy koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Teď se ale do hry zamíchali i Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj. Ti totiž nabídli podporu samostatné vládě ČSSD. Podle budoucího hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) by o krajské koalici mohlo být rozhodnuto už zítra.

„Voličům jsme slíbili, že velkou koalici ODS a ČSSD nepodpoříme, to nehodláme porušit,“ řekl lídr strany Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj Petr Gazdík. Podle něj v situaci, kdy se prý opět ČSSD s ODS dohodla na společné vládě, raději nabídla jeho strana sociálním demokratům podporu pro jejich samostatnou vládu. „Shodli jsme se na drtivé většině programových otázek, nám o funkce nešlo, což představitelé ČSSD věděli," pokračoval Gazdík.

Budoucí hejtman Stanislav Mišák byl jednáním starostů překvapen, především kvůli tomu, že prý o koalici s ODS ještě není rozhodnuto. Takovým spojením by zdejší sociální demokraté totiž nepotěšili stranické vedení, dnes předseda Paroubek na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD znovu varoval před koalicemi s občanskými demokraty.

„Platí, že čím méně koalic s ODS, tím lépe nejenom pro sociální demokracii, ale také pro plnění našeho volebního programu,“ připojil se místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Je přesvědčen o tom, že ve většině krajů bude jiné partnerství. Sobotka podotkl, že velká koalice ČSSD a ODS podle jeho informací není ve hře v žádném z krajů a že ve většině z nich skončí ODS v opozici.

Ve Zlínském kraji zvítězila ČSSD s 18 mandáty a koalici tak může utvořit s jakýmkoli subjektem. ODS totiž obsadí jedenáct křesel, šest mandátů získali lidovci, po pěti pak starostové a komunisté. S komunisty však sociální demokraté partnerství odmítli. Starostové zase zamítli širokou koalici s ODS.

Vydáno pod