Zubaři rozhodují, kdo bude prezidentem jejich komory

Plzeň - Stomatologové v Plzni rozhodují o prezidentovi profesní komory. Sněm vybírá svého nového šéfa po osmnácti letech. O místo měli zájem čtyři kandidáti. Všichni se shodují na tom, že je třeba zastavit pokles podílu plateb ze zdravotních pojišťoven a zlepšit komunikaci s pacienty i s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami. Do druhého kola postoupili dva kandidáti, mezi kterými se bude rozhodovat.

Na funkci prezidenta České stomatologické komory (ČSK) kandidují viceprezident ČSK Pavel Chrz z Poděbrad, Zuzana Vystrčilová z Českých Budějovic, Josef Kunkela z Jindřichova Hradce a Jiří Zemen z Plzně.

Pokud by byl zvolen Josef Kunkela, ten by chtěl ve funkci prosadit například vytvoření tarifů s minimálními cenami výkonů. Podle dosavadního prezidenta Jiřího Pekárka není ale stanovení minimálních cen v kompetenci komory a je v Evropské unii neprůchodné.

Všichni kandidáti se nicméně shodli na potřebě zastavit pokles podílu plateb ze zdravotních pojišťoven do oblasti zubního lékařství nebo na tom, že komora potřebuje výrazně zlepšit komunikaci jak směrem k pacientům, tak k ministerstvu zdravotnictví a pojišťovnám.

Nový prezident má nahradit Pekárka, který na přelomu let 1989 a 1990 zakládal Lékařskou komoru stomatologů, od dubna 1990 do září 1991 ji vedl, než byla ze zákona ustavena Česká stomatologická komora, kterou vede už 18 let. Nyní už nekandiduje.