Topolánek: Ultimáta lékařské komory přijímat nehodlám

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes v Otázkách Václava Moravce razantně odmítl, že by vyslyšel výzvu České lékařské komory na odvolání ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Premiér dodal, že po agresivním ataku lékařské komory od něj ministr dostane ještě více podpory než doposud.

„Já žádná ultimáta od lékařské komory přijímat nemíním, chci s nimi vést seriózní diskusi,“ prohlásil Topolánek. To, že se lékařské komoře navržené reformy nelíbí, podle něj neznamená, že české zdravotnictví reformu nepotřebuje. „Musím říct, že pan doktor Kubek používá úplně stejnou argumentaci jako pan doktor Rath,“ reagoval na prohlášení prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, podle kterého by měl ministr zdravotnictví „sbalit desky a odejít“.

I když chce premiér Julínka nadále ve zvýšené míře podporovat, stín pochybnosti byl v jeho slovech přece jen znát. „Otázkou je, zda Tomáš Julínek ještě je schopen s odbornou lékařskou veřejností, případně i s laickou pracovat tak, aby jim ty věci vysvětlil,“ zmínil například.

Reforma by se neměla uspěchat

S prosazováním reformy ale Topolánek vzhledem k její důležitosti spěchat nehodlá. „Mně jde spíše o prosaditelnost toho konceptu, než o rychlost. Já jsem pro jistotu schválení a je mi celkem jedno, jestli to bude v listopadu, v únoru, nebo v dubnu,“ zdůraznil.

Aby se podařilo nezbytné změny ve zdravotnickém resortu prosadit, je třeba jednat se všemi zúčastněnými stranami a neházet rovnou flintu do žita. Topolánek si proto chce nechat dostatek času na diskusi s lékařskými asociacemi i s koaličními partnery. Například lidovci totiž reformní balík odmítli, kvůli svému radikálnímu postoji k potratům, které považují za neetické. Premiér ale tvrdí, že je tento problém spíše marginální a dá se v diskusi vyřešit.

Lékařské komoře chybí právě diskuse

Diskuse a možnost ovlivnit probíhající reformu je zároveň i tím, co chybí České lékařské komoře. To, že s jejími představiteli Julínek odmítl o změnách ve zdravotnictví hovořit a nepřijal ani jednu ze 114 připomínek komory, označují za praktiky z „totalitní minulosti“. Premiérovo dnešní prohlášení jim dává naději na to, že se poměry změní.

Vydáno pod