Rekonstrukci vlády chce premiér diskutovat s voličskou základnou

Praha - Rekonstrukce vlády zřejmě chvíli potrvá. Premiér Mirek Topolánek (ODS) totiž chce případné změny diskutovat nejen s členskou, ale i s voličskou základnou. Nedostatečná diskuse a nabídka klíčových myšlenek totiž podle něj způsobila to, že mapa České republiky po krajských volbách zoranžověla.

„Po diskusi s členskou základnou musí přijít diskuse s voličskou základnou. My nemůžeme jen tak nabídnou naší voličské základně cokoliv bez poptávky na druhé straně,“ upozornil Topolánek v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Součástí rekonstrukce vlády by podle Topolánka v žádném případě neměla být změna programového prohlášení. Premiér přesto připustil, že se vláda v důsledku dvou zásadních faktorů - prohry v krajských volbách a krize na světových finančních trzích - otřese v základech.

Vicepremiér pro ekonomi je blíže, než se zdá

Jednou z nejpravděpodobnějších změn, ke které by mohlo ve vládě v blízké době dojít, je zřízení postu vicepremiéra pro ekonomické záležitosti. „Hledám toho člověka, mám představu, kdo by měl mít na starosti jakou agendu, a pokládám ekonomizaci vlády za jeden z přístupů při změnách, které budu realizovat,“ prohlásil Topolánek.

V souvislosti s vytvořením nového postu se v médiích bouřlivě diskutuje o jménu osoby, která by mohla novou funkci zastávat. Jako nejpravděpodobnější se jeví současný ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). V jeho nynější funkci by ho mohl nahradit poslanec Oldřich Vojíř (ODS). Topolánek však zatím žádné konkrétní jméno nezmínil.

Pokud by nový post vicepremiéra pro ekonomiku vznikl, byla by jeho hlavním úkolem zřejmě koordinace činnosti hospodářských ministerstev. Do jeho agendy by samozřejmě spadaly otázky související s finanční krizí, svou pozornost by ale nový vicepremiér mohl obrátit také na dlouhodobé investiční projekty, ve kterých Česká republika figuruje.