Noční kontrola na Českodubsku odhalila tři opilé řidiče

Liberec - V noci na dnešek zkontrolovaly policejní hlídky na Českodubsku přes 90 řidičů. Policie pořádala čtyřhodinovou akci Víkend bez tolerance. Do kontrol se zapojilo deset hlídek. Jen u tří řidičů odhalily testy alkohol v krvi. Jeden z nich usedl za volant s 1,16 promile alkoholu v krvi, a bude se proto zodpovídat z trestného činu, sdělil to dnes koordinátor BESIP v Libereckém kraji Jan Polák.

Do akce se zapojily dvě desítky policistů a každá z hlídek vystřídala v noci několik různých stanovišť. Mimo alkoholu se dalších devět kontrolovaných řidičů dopustilo přestupku. „Většinou jim chyběly doklady nebo měli auto ve špatném technickém stavu,“ poznamenal Polák. Potěšitelné podle něho je, že žádný z řidičů nebyl přistižen bez pásů. „Zdá se, že jsme se postupně naučili využívat zádržné systémy,“ poznamenal.

Víkend bez tolerance organizují policisté společně s pracovníky krajského úřadu, kteří pro řidiče připravili tiskoviny s informacemi o rizicích a vlivu alkoholu na řízení, informační tabulky s dobami odbourávání alkoholu z krve a také orientační alkotest. Společná akce se letos uskutečnila už pošesté. „Do konce roku jsou naplánovány ještě dvě velké společné akce na Jablonecku a Českolipsku,“ dodal Polák.

Podobné kontroly jsou reakcí na nárůst počtu nehod zaviněných opilými řidiči. Loni zavinili v Libereckém kraji 413 dopravních nehod, což ve srovnání s rokem 2006 představovalo desetiprocentní nárůst. Od počátku letošního roku je situace o něco lepší. Do konce září řešili policisté 88 dopravních nehod, kde zjistili v krvi řidiče alkohol. „Nejvíce těchto nehod bylo způsobeno o nedělích a sobotách, kdy jich bylo celkem 34, rizikovým dnem je i pátek, kdy jsme řešili 12 takových nehod,“ řekla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.