Paroubek potvrdil, že se v tuto chvíli nehodlá postavit do čela sněmovny

Praha - Předseda opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek ve Studiu 6 potvrdil, že se v tuto chvíli nebude ucházet o post předsedy Poslanecké sněmovny. Tento krok navrhl premiér Mirek Topolánek kvůli tomu, aby sociální demokraté nesli větší zodpovědnost za české předsednictví Evropské unii. Paroubek sice spolupráci s vládou nevyloučil, nicméně odmítl jakoukoli její toleranci formou opoziční smlouvy.

„Odmítám přijmout principy politiky ODS v podobě výměny principů za křesla,“ zdůvodnil včera Jiří Paroubek, proč odmítá křeslo šéfa sněmovny. Avšak loni to byla právě sociální demokracie, která přišla s myšlenkou, že by mohla tolerovat vládu v době evropského předsednictví výměnou za křeslo šéfa sněmovny pro předsedu Paroubka.

Jiří Paroubek k tomu ve Studiu 6 dodal, že tato nabídka tu je od června 2006 a ODS ji prvně přijala a nakonec neakceptovala. Nabídky se podle něj nedělají přes média, mohou pouze vyplynout z jednání o principech českého předsednictví. „V tuto chvíli taková nabídka nemá smysl,“ konstatoval Paroubek s tím, že tolerance vlády ani žádná opoziční smlouva v této chvíli nepřipadají v úvahu.

Jiří Paroubek

„Nepřipadá v úvahu žádný handl, žádný kšeft typu Jiří Paroubek bude předsedou Poslanecké sněmovny … a my si tady budeme půl roku dělat, co budeme chtít. To ne.“


Požadavky: ratifikace Lisabonské smlouvy, diskuse o přijetí eura

„My budeme hovořit o obsahu českého předsednictví, my jsme řekli také dvě podmínky: urychlená ratifikace Lisabonské smlouvy a zahájení debaty o přijetí eura. V případě, že by se věci vyvíjely příznivě, lze případně o něčem takovém uvažovat,“ popsal Paroubek situaci, za níž by byl ochoten o funkci šéfa sněmovny uvažovat. „Pokud se nicméně ukáže, že by ODS byla ochotna a schopna přijmout naše podmínky, a kdybychom viděli, že ty věci dávají smysl, tak bych to možná zvážil. Ale to bych v tuto chvíli nechtěl předjímat,“ dodal Paroubek.

Ratifikace smlouvy do konce roku není nutnou podmínku pro spolupráci sociální demokracie s vládou, nicméně ČSSD musí vidět, že vláda je ochotna se touto věcí zabývat. „Nelze se smířit s tím, že by k ratifikaci došlo až po českém předsednictví,“ dodává Paroubek.

Podle Jiřího Paroubka situace v krajích zatím nevypadá špatně, nicméně konečné hodnocení bude možné až poté, co budou schváleni noví hejtmani. V tuto chvíli to vypadá tak, že zastoupení v radách bude různobarevné, což podle Paroubka ukazuje na to, že sociální demokracie je stranou s největším koaličním potenciálem a je schopna spolupracovat v zájmu lidí a v zájmu země prakticky s každým.

Komunisté nejsou zralým vládním partnerem

Komunisté se podle Paroubka stále neodpoutali od své minulosti, zatím na sobě nepracovali vůbec. Proto nejsou z hlediska šéfa sociální demokracie zralým vládním partnerem. „Nicméně oni se ani nehrnou do vlády, snaží se sbírat protestní hlasy,“ podotýká Paroubek.

Tisková konference KSČM
Zdroj: ČT24