Výjimečný trest pro muže, který uřízl hlavu známému

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil výjimečný trest pro 24letého Davida Hladíka ze Zlechova na Uherskohradišťsku. Odsouzený stráví 17 let ve vězení za brutální vraždu, při které svému známému uřízl hlavu. Další rok si navíc odpyká za křivé obvinění. Hladík totiž svou vinu popíral tvrzením, že vraždil někdo jiný - zedník Josef Kleinedler. Ten ale odmítá, že by měl s případem cokoliv společného.

Podle obžaloby Hladík muži nejprve zasadil několik desítek ran nožem a sekáčkem na maso. Hlavu prý odřezával od trupu ještě za života zavražděného. Po činu uložil hlavu do igelitové tašky, chodil s ní po obci a poté ji dal do kontejneru na papír poblíž obecního úřadu. „Je potřeba zohlednit, že podle závěru znalců bylo na hlavě poškozeného nalezeno 27 počítatelných ran, použity byly dva nástroje a došlo k odříznutí hlavy. Surový způsob je naplněn,“ uvedl dnes předseda senátu Milan Kaderka. Podle soudců je zcela na místě i uložení výjimečného trestu. Ukládá se v případě, že se jedná o velmi vysoký stupeň společenské nebezpečnosti a sníženou možnost nápravy pachatele.

Nález těla zavražděného oznámil policii sám odsouzený. Hladík, který v domku u oběti v Traplicích na Slovácku před činem asi 14 dní bydlel, tvrdí, že muže připravil o život zedník Josef Kleinedler. Hlavu zabitého vzal prý do tašky proto, že chtěl ze soucitu údajnému vrahovi pomoci s likvidací těla.

Obhájce František Hynek žádal zprošťující verdikt, byť připustil, že se jeho klient „nějakým způsobem“ žalovaného trestného činu zúčastnil. Podle něho však nebyla vyvrácena Hladíkova obhajoba a také prý neexistuje jediný přímý důkaz o jeho vině.

Psycholog: Resocializace Hladíka je téměř nereálná 

Podle klinického psychologa Miroslava Petržely trpí obžalovaný smíšenou poruchou osobnosti, pocity méněcennosti a nízkou sebeúctou. „Cítí se nejlépe, když je sám. Je náladový, výbušný a vztahovačný. Často uniká do fantazie, která mu splývá s realitou. Má tendence reagovat na stres agresí,“ popsal. Možnost resocializace obžalovaného ve vězení vidí psycholog jako téměř nereálnou.

Možnými motivy vraždy byly podle Petržely pocity ponížení. Zavražděný měl pomlouvat lidi, ke kterým měl Hladík silnou citovou vazbu. Vyhrožoval mu i podpálením domku. „Po činu se cítil jako samuraj, jako akční hrdina,“ doplnil. V době vraždy však podle odborníků žádnou duševní poruchou netrpěl a sníženy nebyly ani jeho poznávací a ovládací schopnosti. 

Vězeňská cela
Zdroj: ČT24
Vydáno pod