Žáček: Článek o Kunderově udání jsem četl poprvé až v Respektu

Praha - Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček tvrdí, že článek badatele Adama Hradilka, podle něhož údajně spisovatel Milan Kundera v 50. letech udal bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka, četl až po jeho otištění v týdeníku Respekt. Text měl podle něj nejprve vyjít v časopise ústavu, kde by měl parametry odborného vědeckého výstupu. Uvedl to v dnešní MF Dnes.

Kdyby navíc text psal Žáček sám, napsal by ho podle svých slov jinak: „Témata, která budou mít dopad na veřejnou diskusi, by měla být primárně publikována v našem médiu. Nemáme náklad jako Respekt, ale jsme schopni si ohlídat formu. Ale tím nezpochybňuji formu, kterou v Respektu zvolili.“ Jak Hradilek téma zpracoval mimo ústav, je podle Žáčka věc jeho a jeho přímých nadřízených, kteří s ním měli text konzultovat: „Zda tak učinili dostatečně, nebo ne, to uvidíme.“

Respekt 13. října zveřejnil Hradilkův článek nazvaný Udání Milana Kundery. Kunderovo jméno našel Hradilek v archivech, když pátral po osudech bývalého západního agenta Dvořáčka, který v roce 1949 uprchl do tehdejšího západního Německa. Do vlasti se vrátil jako takzvaný agent-chodec. Když přišel večer na místo, kde měl přespat, čekala na něj policie. Podle Hradilka jeho jméno oznámil policii Kundera, který ale popřel, že by kohokoli udal.

Ředitel agentury Dilia Jiří Srstka, který Kunderu v Česku zastupuje, vznesl jeho jménem požadavek, aby se Respekt spisovateli omluvil. Časopis to ale odmítl a Srstkovi napsal, že článek byl v pořádku. V případě soudního řízení prý k tomu doloží potřebné argumenty. Za Kunderu se před týdnem postavilo 11 světově uznávaných spisovatelů včetně čtyř laureátů Nobelovy ceny za literaturu.