Do ČR se po šedesáti letech vrací unikátní tank LT 35

Praha - České republice se po šedesáti letech podařilo získat unikátní tank Škoda LT 35. Zbraň patřila do špičkové výzbroje prvorepublikové československé armády. Po roce 1939 ji zabavil německý Wehrmacht a v roce 1945 si ji Američané odvezli jako válečnou kořist za oceán. V Československu se žádný tank tohoto typu nedochoval. Na celém světě jsou pouze čtyři kusy. Do sbírky Vojenského historického ústavu ho darovala americká vláda na žádost ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Stroj bude slavnostně představen zítra na Den válečných veteránů jako součást expozice Mobilizace 1938. Veřejnost si ho může prohlédnout na nádvoří Armádního muzea v Praze na Žižkově od středy 12. listopadu do dubna, kdy se tank přesune do vojenských dílen v Lešanech. Podle ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka má výstava symbolizovat dramatické momenty kolem roku 1938 a s nimi spojenou mobilizaci a bude jednou z nejrozsáhlejších akcí, která se kdy k tomuto tématu v České republice uskutečnila.

Návštěvník si projde celým obdobím od měsíce srpna do září a uvidí kolem 400 exponátů, které se váží jak k československé armádě první republiky, tak i k samotné mobilizaci. Součástí expozice budou i sbírky, které dosud veřejnost nikdy neviděla. Uvnitř v sále muzea je nainstalován i model pevnosti řopík, která chránila československé hranice v roce 1938.    

Jeden z největších počinů na poli českého muzejnictví

Aleš Knížek:

„Je to sen generací vojenských muzejníků i historiků. Máme ve sbírkách ohromné množství věcí, které se váží k první republice, ale symbol pozemní techniky nám chyběl.“

Československá republika byla v době první republiky podle Knížka absolutní špičkou ve vývoji vojenské techniky. Zbrojovky vyvážely tankovou techniku téměř do všech kontinentů mimo Severní Ameriky. Licence na palné zbraně od nás kupovala i britská armáda. Jednou ze zemí bylo i Peru, odkud se ČR snaží získat druhý tank LT 35, který je také jediným modelem chybějícím v tankovém muzeu německé armády nedaleko Hamburku.  

Plzeňská Škodovka byla tehdy největší zbrojovkou zaniklé rakouské monarchie a své postavení si udržela i během první republiky. Většinu výzbroje československé armády ale po roce 1939 převzal německý Wehrmacht. Tank v roce 1945 Američané odvezli jako válečnou kořist za oceán, kde byl zařazen do výzkumného vývojového centra americké armády a od 60. let byl vystavován v muzeu tankových vojsk v Aberdeenu.