ÚOOZ obvinil 32 zaměstnanců firmy ČEZ z vydírání

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) o víkendu obvinil 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření, s.r.o. z vydírání. Obvinění údajně vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za "černý odběr". Zaměstnanci se měli dopouštět trestné činnosti v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách. Od dubna 2005 až do současnosti prý nejméně v 50 případech odpojovali odběratelům dodávky elektrické energie. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže firma za obviněnými pracovníky stojí.

Obvinění údajně nutili odběratele přijít (často v noci) na pracoviště firmy ČEZ Měření, s.r.o., kde jim hrozili trvalým odpojením elektřiny, oznámením na policii a vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat. Lidé pak pod tímto psychickým nátlakem podepisovali smlouvy, ve kterých uznávali svůj dluh.

Například Mikuláši Lukáčovi, který je závislý na dýchacím přístroji, ČEZ elektřinu odpojil. „Během toho, co jsme neměli elektrickou energii, jsem nemohl tento přístroj používat,“ uvedl Lukáč.

„Měli černé kombinézy, vypadali jak zásahová jednotka,“ popsal další z poškozených Pavel Škranc. „Byl jsem pod takovým tlakem, že bych to podepsal na kohokoliv. Nedalo se z toho odejít, byli jsme zamčeni,“ vylíčil Jaromír Volf.

Zaměstnanci ČEZu, kterým hrozí až 12 let vězení, jsou stíháni na svobodě. ÚOOZ objevila při prohlídkách jejich domovů součásti policejních uniforem.

Společnost ČEZ Měření, s.r.o. vznikla v roce 2005. Její odbor netechnických ztrát se zaměřuje na odhalování černých odběrů elektřiny. V dubnu podalo na firmu trestní oznámení sdružení PPP - právní poradenství a pomoc. Sdružení zastupuje lidi, kteří tvrdí, že je zaměstnanci firmy nutili k přiznání černých odběrů nezákonnými praktikami.

ČEZ reagoval tak, že v květnu zažaloval PPP kvůli údajné újmě na dobré pověsti. Požaduje omluvu a pět milionů korun.

V červenci ČEZ prohrál soudní spor s mužem z Olomoucka, kterému byla na půl roku odpojena elektřina, protože odmítl zaplatil statisícovou pokutu. Soud dospěl k názoru, že ČEZ může vymáhat dluhy pouze právní cestou, nikoliv odstřižením elektřiny.

Logo společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24