Na Vysočině se srazily dva vlaky, na místě 13 zraněných

Ždírec nad Doubravou (Havlíčkobrodsko) - Ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku se krátce před jednou hodinou odpoledne srazil osobní vlak s nákladním. Při srážce se zranilo třináct lidí. Trať mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem je uzavřená. Provoz na trati byl obnoven v půl osmé večer.

Ředitel krajských záchranářů Lukáš Kettner sdělil, že posádky na místě ošetřily 13 lidí, deset z nich bylo převezeno do nemocnic. Dva jsou zraněni těžce, tři přežili srážku se středně těžkými zraněními a šest bylo zraněno lehce.

„Sedm lidí bylo převezeno do havlíčkobrodské nemocnice, z toho šest na traumatologickou ambulanci, další dva skončili v novoměstské a jeden v jihlavské nemocnici,“ upřesnil. Jedna žena podstoupila operaci. Zbytek zraněných utrpěl většinou pohmožděniny hrudníku, břicha, hlavy a končetin a také tržné rány, popsal Kettner.

„Nehoda se stala před vlakovým nádražím u přejezdu na ždíreckou pilu Stora Enso v Nádražní ulici,“ řekl starosta města Jan Martinec. Podle vyšetřovatelů za nehodu nejspíš může řidič nákladního vlaku. „Ten nákladní vlak přejel o kousek dál, než měl. Jestli je to chyba toho zařízení nebo lidská chyba, to nevíme,“ vysvětluje policejní vyšetřovatel Ludvík Miška. České dráhy ale předběžně vyloučily selhání zabezpečovacího zařízení, které už několikrát v různých stanicích neregistrovalo vlak stojící na kolejích.

Podle jízdního řádu měl osobní vlak do stanice přijet ve 12:56 a čekat do odjezdu směrem na Havlíčkův Brod do 13:16.

Dráhy na sebe berou odpovědnost

České dráhy jsou podle Kubaly připraveny odškodnit zraněné cestující. Jednak jim doplatí rozdíl mezi nemocenskou a jejich platem, následně dostanou zaplaceno také odškodné, které bude záležet na délce a nákladech léčby. „Celkovou částku proto zatím nelze odhadnout,“ uvedl Kubala.  

Vydáno pod