V hradeckém kraji bude vládnout ČSSD s lidovci a SNK

Hradec Králové - Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a strana SNK Evropští demokraté dnes podepsali koaliční smlouvu o vládě v Královéhradeckém kraji. Hejtmanem bude socialista Lubomír Franc. V devítičlenné radě bude mít ČSSD šest křesel, lidovci dvě a SNK ED jedno. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude ve středu 12. listopadu.

Na vytvoření levostředové koalice se představitelé ČSSD, lidovců a SNK ED dohodli v pátek 31. října. V následných jednání pracovali na koaliční dohodě, která mimo jiné zakotvuje programové priority ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převod krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb.

„V koaliční smlouvě jsou programové priority jednotlivých stran koalice, priority budou dále rozpracované v programovém prohlášení rady kraje, které by mělo být hotové do konce listopadu či začátkem prosince,“ dodal Franc. Lidovci mají v dohodě zavedení takzvaných rodinných pasů, udržení dostupnosti zdravotní péče a urychlení staveb dálnice D11 a silnice R35. Z programu SNK by měla koalice prosazovat například růst platů zdravotních sester a úředníků kraje, více peněz pro venkov a více peněz na opravy silnic druhých a třetích tříd.  

Ředitel vrchlabské nemocnice a senátor zvolený za ČSSD Vladimír Dryml postup ČSSD během vyjednávání ostře kritizoval. Strana měla podle něj vládnout menšinově. Už dříve proto uvedl, že navrhovanou koalici nepodpoří a že by měl být hejtmanem on, protože dostal nejvíce preferenčních hlasů. Později své stanovisko zmírnil a podpořil většinový názor ve straně. V nové krajské vládě bude Dryml prvním náměstkem hejtmana zodpovědným za zdravotnictví. 

Komunisté se zapojí prostřednictvím výborů 

Přestože KSČM bude v opozici, její postavení v kraji zřejmě posílí, a to
ve výborech zastupitelstva. Dosud komunisté předsedali jen kontrolnímu
výboru. Franc KSČM po volbách vyzval, aby se prostřednictvím výborů více zapojili do práce v kraji. Komunisté již dříve řekli, že jsou na to připraveni.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK sdružením nezávislých.