V Olomouckém kraji vytvoří koalici ČSSD, ODS a lidovci

Olomouc - V Olomouckém kraji vytvoří koalici ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Lídři obou stran dnes od vítězných sociálních demokratů přijali nabídku na místa náměstků. Zároveň souhlasili s rozdělením jedenáctičlenné rady v poměru osm, dva, jedna. Koaliční smlouvu chtějí zástupci tří stran podepsat ve středu. Jak konkrétně se podělí o jednotlivé resorty, ale všechny tři strany odmítly sdělit. Z dřívějších vyjádření se dá očekávat, že zdravotnictví zůstane v rukou ČSSD. Ustavující zastupitelstvo se sejde v pátek.

Na případném dolaďování koaliční smlouvy chtějí zástupci ODS i KDU-ČSL do středy ještě pracovat. Své připomínky už ale zašlou sociálním demokratům pouze elektronicky. „Stáli jsme o to, abychom se mohli podílet na řízení kraje a chtěli jsme zabránit tomu, aby se v koalici objevili komunisté, což se podařilo docílit,“ řekl po jednání dosavadní hejtman Ivan Kosatík (ODS). Lidovci ústy lídra Pavla Horáka potvrdili, že i jeden mandát v radě, navíc v podobě náměstka, jim pomůže prosadit část volebního programu. 

Předseda krajského výboru ČSSD Miloslav Vlček už dříve uvedl, že zastupitelé ČSSD hlasovali o dvou možnostech: vytvoření trojkoalice nebo koalice pouze s lidovci. Pro trojkoalici hlasovalo 15 zastupitelů, pro dvojkoalici o čtyři méně. ČSSD měla i možnost vytvořit menšinovou krajskou vládu, v zastupitelstvu jí chybí k většině jen jeden hlas.

Podmínkou uzavření trojkoalice ze strany ČSSD je prosazení svých priorit zejména v oblasti zdravotnictví. Například to, že kraj bude hradit pacientům poplatky v krajských nemocnicích a koalice nepodpoří privatizaci penzionů pro seniory či ústavů sociální péče.

Olomoucký kraj
Zdroj: ČT24