Fond ohrožených dětí dostane pokutu za nezákonné adopce

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes potvrdilo pokutu 80 tisíc korun pro Fond ohrožených dětí (FOD), v jehož čele stojí Marie Vodičková. Organizace bude platit za to, že neoprávněně sehnala bezdětným párům dítě k adopci. Podle Daniela Hovorky z ministerstva jde o nejzávažnější delikt v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, který resort měl. FOD s pokutou nesouhlasí a podle Vodičkové je připraven bránit se i soudní cestou. Informaci přinesl server Aktualne.cz.

Na případy, kdy FOD domluvil osvojení bezdětným párům s těhotnou ženou v sociální tísni, upozornily kontroly ve třech krajích. Ministerstvo nyní potvrdilo rozhodnutí Plzeňského kraje a udělilo fondu pokutu 80 tisíc korun. V dalších dnech by měl úřad potvrdit verdikt Jihočeského kraje a pokutu 100 tisíc korun. Následovat by měla pokuta i za porušení zákona v Moravskoslezském kraji.

„Protiprávnost jednání pracovníků Fondu ohrožených dětí při zprostředkování osvojení nelze vyvrátit,“ uvádí se v rozhodnutí resortu. Ze zákona je totiž zprostředkování adopce nezákonné a otevírá prostor pro korupci. To, že by pracovníci organizace brali za adopce peníze, se však neprokázalo.

Klokánky opouštějí zaměstnanci

O porušení zákona ale nemůže být podle Vodičkové řeč. „Nejde o porušení zákona. Je neuvěřitelné, že chtějí sankcionovat někoho, kdo se snaží pomoci,“ uvedla Vodičková. FOD je podle ní připraven se dál rozhodnutí o pokutě bránit. Vodičková již dříve uvedla, že pokud stát potvrdí krajské pokuty, podá žalobu k soudu.

FOD má potíže také s Klokánky, které se starají o ohrožené děti. Někteří jejich zaměstnanci si stěžují na nedostatečnou komunikaci s vedením fondu a buď uvažují o odchodu z práce, nebo už výpověď podali. Brněnský Klokánek nemůže kvůli nedostatku personálu přijmout nové děti a otevřít dva byty. Požádal dokonce o osamostatnění od FOD, pod který Klokánky spadají. O lidi přišel také pražský Klokánek. Zaměstnanci dlouhodobě dostávají opožděně výplaty.

Fond ohrožených dětí - Klokánek
Zdroj: ČT24