Julínek ochotný naslouchat lidovcům, s Čunkem o zdravotnictví jedná i dnes

Brno - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek hodlá zohlednit připomínky KDU-ČSL při změnách v zákonech prosazovaných v druhé části zdravotnické reformy. Dnes se na tom dohodl s ministerským kolegou a předsedou lidovců Jiřím Čunkem. K úpravě by mohlo dojít třeba v zákonech týkajících se potratové turistiky, umělého oplodnění apod. Na konkrétních změnách se ale oba dohodnou až v úterý, kdy se znovu sejdou k jednání.

Mezi jinými mají lidovci výhrady například i k zákonu o specifických zdravotních službách. „Tam jsme se s panem ministrem dohodli, že všechny záležitosti, ve kterých my máme výhrady a jsou zásadně proti našim křesťanským principům, budou ze zákona odstraněny,“ uvedl dnes Jiří Čunek. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt sdělil, že vedení rezortu se s lidovci pokusí najít kompromis také v otázce poplatků u lékaře a za recept.

Křesťanští demokraté chtějí vládě během dvou týdnů předložit návrh upravující tyto poplatky. Mělo by se jednat o zrušení poplatků u dětí a snížení poplatků za položku na receptu. Je možné, že s tím bude ODS souhlasit, v některých připravovaných krajských koalicích totiž v otázce poplatků občanští demokraté výrazně ustoupili demokratům sociálním.

Tomáš Julínek vyjádřil ochotu zohlednit v chystaných zákonech požadavky KDU-ČSL, připomněl ale, že vládní koalici tvoří ještě třetí politická strana: „Některé etické problémy, případně požadavky KDU-ČSL, jsem ochoten zohlednit v kompromisech, ale to musí také rozhodnout i další koaliční partner, a to jsou zelení.“

Strana zelených má však jiný názor než lidovci. Legislativu týkající se potratů chce naopak více liberalizovat. To KDU-ČSL podle Jiřího Čunka jednoznačně odmítá.