Podle ČSSD prohrál Altner další z řady soudů se stranou

Praha - Pražský městský soud zastavil řízení, kterým se právník Zdeněk Altner domáhal na sociální demokracii zaplacení smluvní pokuty ve výši 1,7 milionu korun denně. Právník navíc musí zaplatit náklady na soudní řízení. O říjnovém rozhodnutí soudu, který v kauze vystupoval jako odvolací instance, dnes informoval ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček.

Proti rozhodnutí soudu není už podle Havlíčka možné odvolání. „Soudní řízení bylo součástí kampaně, kterou doktor Altner již delší dobu neúspěšně vede proti ČSSD, s využitím části médií a ve snaze ohrozit nebo poškodit její dobrou pověst,“ uvedl Havlíček.

Altner požaduje od ČSSD v řadě soudních sporů částku přes 20 miliard korun jako honorář za to, že v roce 2000 vyhrál pro stranu spor se státem o Lidový dům. Výše částky je podle Altnera způsobena smluvními pokutami plynoucími z mandátní smlouvy. Tu s právníkem podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman.

Zeman vystoupil z ČSSD loni poté, co jej současné vedení strany nepřímo obvinilo ze zodpovědnosti za celou kauzu. Zeman je přesvědčen, že za trestním oznámením, kterému kvůli případu musel čelit, stojí nynější stranický šéf Jiří Paroubek.

Poté, co jej po vyhraných krajských volbách Paroubek vyzval k návratu do stranického lůna, si Zeman dal jako podmínku, že za obvinění uslyší omluvu. Paroubek to ale odmítl splnit.

Vydáno pod