Boj o šéfa ODS se přesouvá do regionů, Topolánka podpořil první kraj

Praha - Souboj o budoucí vedení ODS mezi dosavadním předsedou, premiérem Mirkem Topolánkem, a pražským primátorem Pavlem Bémem zatím probíhá na dálku. Před prosincovým kongresem ODS, na kterém se mezi nimi rozhodne, se oba snaží objíždět co nejvíc regionálních a oblastních sněmů strany, na kterých se rozhoduje o delegátech kongresu. Včera večer dala první krajská organizace najevo, se kterým z kandidátů na šéfa strany sympatizují – ODS v Pardubickém kraji podpořila Topolánka.

Z oblastních sdružení podporuje Topolánka jedenáct, Béma pouze dvě. Podle odborníků jde ale hlavně o psychologickou hru a k podstatným událostem dojde až na prosincovém volebním kongresu.

„Když se bude dařit jednomu či druhému a bude mít silnější podporu, přijede ve větším klidu. Bude psychologicky ve větší výhodě a bude také moci dělat velkorysejší nabídky,“ myslí si politolog Jan Kubáček.

Týdeník Euro dnes přišel s informací, že Topolánek nabídl předminulý týden Bémovi kompromis, aby uklidnil situaci. Šéfem strany se měl stát europoslanec Jan Zahradil, Topolánek by řídil vládu a pro Béma mělo zbýt místo volebního lídra před příštími sněmovními volbami. Oba rivalové to ale označují za výmysl.

„Ta informace je možná přání otcem myšlenky. Já v této chvíli nevidím nějaký prostor pro to, že bychom teď dělali kompromis,“ uvedl Topolánek. „O hloupostech a fikcích nemá smysl diskutovat,“ reagoval Bém.

ODS má zatím za sebou 23 oblastních a 1 krajský sněm. Jejich rozhodnutí je pouze doporučující, volby na kongresu jsou totiž tajné. Převahu má zatím Topolánek, Bém ale spoléhá na větší města a oblasti kolem Prahy, kde se mají sněmy teprve odehrát.

Topolánek přesvědčoval v Pardubicích, Bém do Plzně nedorazil

Seriál nominačních sněmů pokračuje dnes takzvaným superpondělím. Členové ODS se scházejí v jedenácti okresech a jednom kraji. Poprvé jsou ve hře také velká města, např. Plzeň, České Budějovice, Pardubice a Ostrava.

Právě poslední dvě krajská města Topolánka v boji o křeslo předsedy ODS podpořila - udržuje jej tak ve vedení, co se týče stranické přízně. Na severní Moravě má Topolánek podporu i v Karviné, dále se pro něj vyslovila sdružení v Tachově, Rokycanech, Litoměřicích, Ústí nad Orlicí, Jihlavě, Brnu-venkově, Blanensku či Rychnově nad Kněžnou. Praha naopak stojí zcela jasně za místopředsedou strany Pavlem Bémem. Ten měl dnes vystoupit na oblastním sněmu ODS v Plzni, na poslední chvíli se ale omluvil.

Podpora Topolánka v mimopražských oblastech je podle politologa Jana Kubáčka pochopitelná kvůli Bémově původu: „Je to Pražan. A obecně v každé zemi funguje rozdělování na hlavní město a na všechny ostatní.“

Oblastní organizace začínají boj i o funkci místopředsedů a předhání se v doporučeních. Ostravská ODS navrhla odcházejícího hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského, v Pardubicích se skloňovalo jméno Petra Gandaloviče.

Vydáno pod