Obyvatelé České Skalice jsou rozhodnuti blokovat silnici

Česká Skalice - Obyvatelé České Skalice hrozí blokádou silnice z Hradce Králové do Náchoda. Důvodem je dvanáct let nedostavěný silniční obchvat města. Ministerstvo dopravy stále nemůže odkoupit objekt, který stojí v cestě. Rozzlobeným obyvatelům Skalice se teď vzdálila i naděje na provizorní řešení.

Ministerstvo slibuje brzké dořešení situace už delší dobu. Na konci srpna prohlásilo, že po brzkém doladění detailů smlouvy se začne stavět. Nicméně do dnešního dne není smlouva podepsána. „Nejsme schopni v současné době posoudit v čem ten zádrhel je. Myslím si, že je to otázka vzájemných nevstřícností a válka právníků,“ komentuje situaci skalický starosta Tomáš Hubka (ODS).

Stavba za 700 milionů korun je přitom téměř dokončená. Jen na necelých čtyřech stech metrech ji přerušuje budova sběrných surovin rodiny Jirouškových. Město i rozzlobení obyvatelé dosud doufali, že stát urychleně podpoří a začne stavět alespoň takzvaný obchvat obchvatu, tedy objížďku sporného pozemku. „Nepomohla ani petice, dá se říct, třetiny populace České Skalice,“ stěžuje si Jaroslav Andres ze sdružení Za obchvat.

Odpověď ministerstva dopravy je tedy odmítavá. „Nemám informace o tom, že by se počítalo se  stavbou takzvaného obchvatu obchvatu. My držíme původního řešení,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Právní zástupce rodiny Jirouškových, která sběrné suroviny vlastní, uvedl, že počítá s uzavřením dohody na konci tohoto roku. Obyvatelům Skalice, ale už dochází trpělivost. V nejbližších dnech požádají o pomoc nové vedení krajského úřadu. V krajním případě jsou připraveni blokovat silnici, která spojuje Hradec Králové s Náchodem.