Budoucí hejtman Vysočiny se chce zaměřit na zdravotnictví

Jihlava - Návštěvníci krajských nemocnic na Vysočině nebudou platit za návštěvu lékaře ani za recept na lék, který si vyzvednou v nemocniční lékárně. V Interview ČT24 o tom informoval pravděpodobný nový hejtman kraje Jiří Běhounek, který tak zopakoval slib, jenž sociální demokracie dala před volbami. Dále řekl, že se krajské zastupitelstvo chystá soustředit na činnost nemocnic, zlepšit přístup, a získat tak přízeň obyvatel.

Poplatky za pacienty by měl podle Běhounka platit kraj následujícím způsobem: Pacient u lékaře či v lékárně zaplatí manipulační poplatek třicet korun, který mu následně po předložení potvrzení o platbě proplatí pracovník kraje. „Je to sice administračně náročné, ale je to nejčistější řešení,“ řekl Běhounek. Dodal, že krajské zastupitelstvo počítá s tím, že platba poplatků jej vyjde na sedmdesát milionů korun.

Běhounek, který dosud působil jako primář ortopedie v pelhřimovské nemocnici, se chce v následujícím volebním období zaměřit na zdravotnictví i v jiných směrech. Jihlavská ČSSD musí dokončit rozběhnutou rekonstrukci nemocnic za miliardu a čtvrt, sama chce kvalitnější kontrolu zdravotnictví a přehodnocení hospodaření nemocnic.

Interview ČT24

„Jako nový hejtman bych si dal za největší úkol, abychom zkusili využít možností, které nám nabízejí příspěvkové organizace ve zdravotnictví, zlepšili jejich spolupráci, a jak ocenili zdravotníky, tak zlepšili úroveň péče o pacienty. A to nejen novými budovami, ale i přístupem,“ definoval svůj hlavní cíl Běhounek.

Budoucí hejtman rovněž přiblížil povolební vyjednávání v kraji, z něhož vzešla jedna ze socialistických vlád s tichou podporou komunistů. Stejně jsou na tom ve středních Čechách a na Plzeňsku. Podle Běhounka byla prioritní snahou vítězné sociální demokracie duhová koalice napříč politickým spektrem, kterou ovšem kvůli představě spolupráce s KSČM odmítli lidovci a občanští demokraté. Z jednání o tiché podpoře od jakékoliv strany, jež uspěla ve volbách, nakonec vzešla spolupráce s komunisty. „Pro přímou spolupráci s KSČM nebyla v našem klubu dostatečná jednota. A já jsem pro tuto spolupráci také nebyl,“ podotkl Běhounek.