Ve Zlínském kraji bude vládnout ČSSD s ODS a lidovci

Zlín - Povolební vyjednávání pokračuje. Jeho zatím posledním výsledkem je nově uzavřená koalice ve Zlínském kraji, kde budou vítězní sociální demokraté vládnout s lidovci a občanskými demokraty. V devítičlenné radě obsadí ČSSD pět křesel, po dvou získá každá z koaličních stran. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pak zasedne osmnáct sociálních demokratů.

Sociální demokraté mohli na Zlínsku uzavřít koalici s jakýmkoliv subjektem. Komunisty však z koaličních jednání vyloučili, Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj zase odmítli vládnout společně s ODS. Rozhodnutí ČSSD budoucí hejtman Stanislav Mišák komentoval s tím, že k dohodě na široké koalici je právě vedlo vymezení se některých stran ze spolupráce s jinými.

„Je to možná překvapivé, ale ČSSD naplní svůj volební program, a tedy i svůj závazek vůči voličům, právě v koalici s ODS a KDU-ČSL,“ sdělil Mišák. V nemocnicích vlastněných Zlínským krajem tak dojde ke zrušení regulačních poplatků a všechna čtyři krajská zdravotnická zařízení budou transformována na neziskové organizace. Přitom právě za vlády ODS změnily právní formu z příspěvkových organizacích na akciové společnosti. Vláda chce také zabránit privatizaci sociálních služeb zřizovaných Zlínským krajem.

Regionální politiky z ODS ale kritizoval předseda strany Mirek Topolánek, výměnou za funkce jsou prý ochotní souhlasit s proplácením poplatků v krajských nemocnicích z regionálních pokladen - což je záměr ČSSD. „Já pokládám ty kroky regionálních reprezentací za velmi diskutabilní. V době, kdy se mluví o modrých kořenech téměř jako protisměrné,“ řekl premiér

Opozice způsob vzniku koalice znevažuje

Lídr starostů Petr Gazdík ale řekl, že vzhledem ke koaliční dohodě pochybuje o smyslu voleb, když došlo jen k záměně několika kanceláří mezi dosavadními představiteli kraje. „Je úsměvné pozorovat, jak ODS bude na krajské úrovni rušit poplatky ve zdravotnictví, které zavedla na národní úrovni, anebo převádět nemocnice zpět na neziskové organizace, které v minulém období převedla na akciovky,“ podotkl.

V zastupitelstvu Zlínského kraje občanští demokraté obsadí 11 křesel, lidovci šest a komunisté a Starostové pro Zlínský kraj po pěti. Zlínsko přitom není jediným krajem, kde se vítězná ČSSD rozhodla uzavřít koalici s ODS a KDU-ČSL. Stejné partnery si dnes zvolili i zástupci sociální demokracie v Olomouckém kraji.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přitom ještě v sobotu připomněl, že jen zcela výjimečně by měla sociální demokracie jít do koalice s občanskými demokraty jako svým největším soupeřem, protože by jí to zkomplikovalo situaci před volbami do sněmovny.