Nová krajská vláda: ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj

Pardubice - Dalším výsledkem vyjednávání krajských koalic je dohoda v Pardubickém kraji. Vítěz krajských voleb, sociální demokracie, zde podepsal koaliční dohodu s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK) tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a nezávislými kandidáty. Na jejím základě by partneři měli příští čtyři roky vládnout kraji a rozdělit si místa v jeho vedení. ODS přechází do opozice, kde bude stát po boku KSČM.

Hejtmanem by měl být dosavadní poslanec Radko Martínek (ČSSD), jeho náměstkem a zástupcem současný první náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL). Oba koaliční partneři budou mít po jednom neuvolněném radním. Po vyjednávání se všemi stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva, si sociální demokraté zvolili za partnera do vedení kraje KPK. Z devíti míst v radě obsadí ČSSD šest, KPK tři.

Opoziční strany obsadí podle dohody křesla předsedů klíčových výborů. KSČM získá pozici předsedy finančního, ODS kontrolního výboru, obě funkce budou proti minulosti placené. Ze zbývajících pěti získá ČSSD vedení tří a KPK s ODS jednoho výboru. Ustavující zastupitelstvo se sejde v sobotu 15. listopadu.