V Ostravě řádí deviant

Ostrava - Zatím bez úspěchu pátrají policisté po sexuálním deviantovi, který před pěti dny v ostravské čtvrti Zábřeh znásilnil teprve desetiletou dívku. Do pátrání se zapojili i vystrašení rodiče z okolí, kteří vylepují pachatelův portrét. Doufají, že unikajícího zvrhlíka někdo pozná.

Deviant si vytipoval dvě desetileté dívky, když se v podvečer vracely z hřiště domů. Dále pokračuje v líčení osudné chvíle kriminalistka Marcela Musálková. „Oslovil je před domem, když odemykaly. Řekl jim, že s nimi půjde dovnitř, prý si v domě něco zapomněl. Následoval je až k výtahu. Jedna z dívek nastoupila do výtahu a druhá zůstala dole.“   

Zvrhlík dívku uchopil za pás, přikryl ji rukou ústa a zatáhl ji za výtah. „Pak došlo ke konkrétním sexuálním praktikám ze strany pachatele vůči dítěti,“ končí své líčení ostravská kriminalistka.

Lidé z ostravské čtvrti Zábřeh stále vylepují portrét násilníka, který dívka sestavila na policii. „Jsem zoufalá, že se to stalo. Bydlím velice blízko a sama mám patnáctiletou dceru,“ říká jedna z místních žen. „Dnes, v době mobilů, může dítě, když jde domů, rodiče kontaktovat, a ti si pro něj přijdou dolů ke dveřím,“ domnívá se další z obyvatel čtvrti. „Je to zrůda,“ uzavírá starší žena.   

Podle policistů má znásilnění na svědomí muž ve věku dvacet až pětadvacet let, sto sedmdesát pět centimetrů vysoký, s tmavými nagelovanými vlasy. „Policisté apelují na rodiče, aby informovali své děti o základních zásadách bezpečného chování. Děti by například neměly otevírat dveře cizím osobám,“ radí mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Tři velmi podobné případy se letos staly ve Frýdku-Místku, další dva v Českém Těšíně. Všechny spojuje jedno: Policisté zatím žádného z deviantů nevypátrali.