Koaliční partneři se v Pardubickém kraji dohodli na rozdělení postů

Pardubice - Koaliční dohoda o vládě na nadcházející čtyři roky je podepsána už i v Pardubickém kraji. Vítěz krajských voleb, sociální demokracie, zde podepsal koaliční dohodu s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK) tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a nezávislými kandidáty. Na jejím základě by partneři měli příští čtyři roky vládnout kraji a rozdělit si místa v jeho vedení. ODS přechází do opozice, kde bude stát po boku KSČM.

Nová krajská vláda chce pokračovat v důležitých projektech, ale některé věci dělat jiným způsobem. „Priority jsou jasné. Mezi ty okamžité patří stabilizace zdravotnických zařízení a odstranění poplatků v krajských zařízeních. K těm dlouhodobějším patří výstavba silnice R43 a R35,“ uvedl budoucí hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).  

„Příští dny, týdny a měsíce ukážou, jak v tom společném volebním programovém kompromise budeme úspěšní. Doufám, že se nám to podaří,“ dodal dosavadní vicehejtman a budoucí náměstek hejtmana Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj.

Z devíti míst v krajské radě obsadí sociální demokraté šest křesel, Koalice pro Pardubický kraj tři. Oba koaliční partneři budou mít po jednom neuvolněném radním. Dosud vládnoucí ODS přechází do opozice.

ODS podle dohody obsadí křeslo předsedy kontrolního a dopravního výboru. Nabídku dostali i komunisté. Podle koaliční smlouvy by měli obsadit funkci předsedy finančního výboru.

V nové krajské radě se spojí resorty školství a kultury, cestovní ruch přechází pod oblast dopravy a ruší se post radního pro rozvoj lidských zdrojů a vzdělávání. Nového hejtmana, jeho náměstky a radní bude schvalovat ustavující zastupitelstvo v sobotu.