ČEZ prý vždy postupoval v souladu se zákonem

Praha - Společnost ČEZ reaguje na zákrok Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), při němž bylo zadrženo dvaatřicet jejích pracovníků a obviněno z vydírání. Ti podle představitelů ČEZu při své práci a při monitorování černého odběru elektřiny postupovali vždy podle platné legislativy a veškeré jejich kroky jsou zaznamenány jak písemně, tak na videokamerách.

Obvinění podle ÚOOZ vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za „černý odběr“. Rovněž měli na odběratele vyvíjet psychický nátlak (a to i v nočních hodinách), v jehož důsledku měli podepisovat smlouvy, ve kterých uznávali svůj dluh.

Představitelé ČEZu tvrdí, že jejich společnost má zpracované důkladné právní posudky k otázce vstupu na pozemky, které hovoří ve prospěch jejích zaměstnanců. Pokud jde o jednání v pozdních hodinách, docházelo k nim prý výhradně na žádost samotných odběratelů, s nimiž se neoprávněné odběry elektrické energie řešily.

Černý odběr zaplatí řádní spotřebitelé 

Ředitel společnosti ČEZ Distribuce Josef Holub zdůraznil, že neoprávněné odběry v konečném důsledku zaplatí řádní odběratelé. Černé odběry se totiž zahrnují do ztrát, které spoluurčují výši poplatků za elektrickou energii. Neplatiči a černí odběratelé tak podle Holuba okrádají především ty, kteří energii řádně platí. 

Ředitel divize distribuce ČEZu Jiří Kudrnáč vyjádřil rozhořčení nad postupem ÚOOZ. Úřad měl podle Kudrnáče k dispozici veškeré podstatné podklady ještě před zákrokem, ale vůbec je nebral v potaz. Vedoucí právního odboru podniku Juraj Szabó uvedl, že společnost podá stížnost na postup ÚOOZ a proti obvinění svých zaměstnanců.

Vaniš: Odběratel mohl kdykoliv z jednání odejít

Klienti, kteří hromadně podali na ČEZ trestní oznámení, označují za toho, kdo si je po odpojení elektřiny zval v nočních hodinách do kanceláře na druhém konci republiky, Karla Vaniše. Za zamčenými dveřmi na ně měl tlačit, aby přiznali, že ČEZu kradou elektřinu. „Nikdo nikdy zamčený nebyl, odběratel mohl kdykoliv z jednání odejít, kdykoliv jednání ukončit,“ reaguje na nařčení z vydírání Vaniš.

Policie zatím nechce říct, kolik z klientů ČEZu, kteří si stěžují, skutečně kradlo proud a kolik je v problému nevinně. Pokud by soud obviněné zaměstnance ČEZu uznal vinnými z vydírání, hrozí jim až dvanáctiletý trest.