Lidovci se s Julínkem nedohodli, zákony mají projednat experti

Praha - Lidovci se dnes s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem na podobě jeho reformních zákonů nedohodli. Normy by podle nich ještě před vládou měli projednat a upravit zdravotničtí experti koaličních stran. Podle Čunka nejsou zákony ve fázi, že by mohly být projednány ve vládě. Stejný požadavek mají i zelení. Obě menší vládní strany tvrdí, že ministr jejich výhrady do norem nezapracoval. Čtyři reformní normy má přitom kabinet už ve svém středečním programu.

Do sněmovny míří čtyři zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Lidovci mají největší výhrady ke druhé normě, která upravuje mimo jiné potraty. Čunek dnes řekl, že zákon je pro ně v současné podobě z etických důvodů nepřijatelný. Zeleným se mimo jiné nelíbí novela o pojištění.

Julínek se domnívá, že vypořádání připomínek bylo standardní. Nyní lidovci podle něj znovu žádají o něco, co se už řešilo. Ministr byl podle svých slov připraven upravit „zbylé rozpory“, ale lidovci je prý neupřesnili. „Já mám kam ustupovat, ale musím vědět od čeho k čemu,“ dodal. Uvedl, že by se situací měla zabývat koalice. Není možné, aby se každý připravený zákon takto zpochybňoval.

Tomáš Julínek:

„Musím opět konstatovat, že je to úmyslné zdržování zákona a vyvolávání dojmu, že jsou v něm problémy… Zdá se mně, že zase cítím takový starý lidovecký závan destrukce.“

Se zelenými Julínek nyní jedná. I když by se vláda podle svého programu měla ve středu čtyřmi reformními zákony zabývat, nakonec je projednávat nemusí. Může je totiž odložit. Julínek patří ve vládě po nedávných krajských a senátních volbách k nejohroženějším ministrům a mohl by o své křeslo přijít. Premiér Mirek Topolánek dosud říkal, že má jeho podporu. Dnes ale uvedl, že to neznamená, že ministři s jeho podporou v kabinetu zůstanou.

Vydáno pod