Podle Ratha mohou být na severozápadě Prahy dva obchvaty

Praha - Zástupci jihočeských obcí se sešli, aby prodiskutovali nedávné prohlášení Davida Ratha o budoucnosti obchvatu Prahy. Podle volebního lídra středočeské ČSSD je doprava v hlavním městě tak hustá, že by severozápadní část obchvatu mohla vést takzvanou severní i jižní variantou zároveň. Pravděpodobný budoucí hejtman Středočeského kraje Rath to řekl v reakci na informace, že prosazuje pouze vedení obchvatu přes území středních Čech.

„Do budoucna si dovedu představit, že hlavní město si postaví suchdolskou variantu a kraj severní,“ uvedl Rath. „I experti na dopravu se ztotožňují s tím, že by měly být dva okruhy,“ stojí za Rathem šéf středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš.

V reakci na tuto prohlášení se dnes sešli zástupci asi čtyř desítek středočeských obcí a měst v Klecanech. Chtějí vytvořit pracovní skupinu, která má aktivně podporovat jižní variantu okruhu vedoucí okrajem hlavního města přes Suchdol.

Končící vedení kraje v čele s Petrem Bendlem (ODS) podporuje vedení obchvatu přes Suchdol. Takzvanou jižní variantu prosazuje také pražský magistrát, dotčené městské části Suchdol, Lysolaje a Dolní Chabry však chtějí okruh vést podobně jako Rath severněji přes Řež. Odpůrci této varianty namítají, že jižní varianta je zanesena v územních plánech a její zamítnutí by znamenalo odsunutí výstavby obchvatu o několik let.