Vláda stěhuje zámek v Kolodějích

Praha - Úřad vlády začal stěhovat tisíce cenností ze zámku v Kolodějích, který se musí podle rozhodnutí soudu vrátit restituentovi Vítězslavu Kumperovi. Jak informují Hospodářské noviny (HN), nákladní auta už do vládních budov odvezla majetek v účetní hodnotě dvaceti milionů korun. Odvolací pražský městský soud v polovině října rozhodl o tom, že stát musí Kumperovi vrátit barokní zámek, přilehlé budovy a zámeckou oboru.

Ze zámku, kde se od padesátých let scházela vláda, mizí benátská zrcadla, barokní komody, míšeňský porcelán, sedačky z 18. století a sbírky historických obrazů. Úřad vlády ale pro všechny cennosti nemá místo. Přebytečné antikvární kusy dostal za úkol hlídat ministerský úřad Karla Schwarzenberga, píšou HN. 

Podstatná část mobiliáře je zapsána jako kulturní památka. Původní majitel naznačil, že zájem bude mít spíše o technické věci, které zajišťují chod budovy. Kumpera zvažuje různé varianty, jak s památkou naložit. V úvahu prý připadá prodej, pronájem nebo zřízení muzea.

Pražský městský soud rozhodl o tom, že kolodějská radnice musí Kumperovi vrátit rovněž zámeckou jízdárnu a pozemky v blízkosti barokního zámku v Kolodějích. Podle prvoinstančního i odvolacího soudu byly při zabavování zámku a okolních nemovitostí zneužity dekrety prezidenta republiky. Zamítly proto žaloby kolodějské radnice a úřadu vlády směřující proti loňskému rozhodnutí pražského pozemkového úřadu o navrácení barokní památky s přilehlými budovami a oborou dědici původního majitele.