Brněnská ODS podpořila Topolánka – jasně, ale napodruhé

Brno – Úřadující předseda ODS Mirek Topolánek má podporu další okresní organizace ODS na jihu Moravy. Po Brně-venkovu, Blanensku a Vyškovsku podpořila Topolánka organizace v samotném městě Brně. Pro Topolánka na včerejším jednání hlasovalo 93, pro jeho vyzyvatele a nynějšího 1. místopředsedu strany Pavla Béma se vyslovilo 18 ze 146 členů oblastní organizace. Topolánek ale získal potřebnou většinu hlasů až v opakovaném hlasování.

Jednání okresního uskupení ODS v jihomoravské metropoli se zúčastnili oba kandidáti na šéfa strany v příštím období. Představili své vize dalšího směřování partaje, s projevy vystoupili také další významní občanští demokraté z jihu a východu Moravy – brněnský senátor Tomáš Julínek nebo zlínský poslanec Petr Nečas.

Bouřlivá debata přinesla především spor o odpovědnosti jednotlivých členů vedení strany za volební výsledky, rozruch v sále vyvolalo také téma Lisabonské smlouvy. Část Brňanů chtěla, aby poslanci a senátoři ODS reformní dokument Evropské unie zamítli, což ale Topolánek jednoznačně odmítl.

Topolánek podle předsedy místního sdružení Brno-střed získal hlasy delegátů především příslibem kontinuálnosti vedení strany: „Pan Topolánek přesvědčil zejména tím, že je vhodné, aby zůstal zachován předseda vlády současně předsedou strany.“

Premiér bude na prosincovém kongresu ODS obhajovat svůj post předsedy strany proti Bémovi, který jej viní z podílu na volební prohře a z toho, že ODS pod Topolánkovým vedením příliš ustupuje koaličním partnerům. Souboj o křeslo šéfa strany bude vyvrcholením napětí, jež v ODS vzniklo poté, co strana utrpěla debakl v říjnových krajských a senátních volbách.