Logo českého předsednictví EU hýří barvami

Praha - Logo pro české předsednictví Evropské unie "EU2009.CZ" hýří barvami. Dnes ho slavnostně představil veřejnosti premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. V logu se objevuje modrá, zelená, červená, žlutá a oranžová barva. Barvy jsou odvozené od státních vlajek členských zemí a od vlajky EU. Dohromady tvoří nápis, který označuje internetovou doménu připravenou právě při příležitosti předsednictví. Tu je možné nalézt na stránce www.eu2009.cz.

Logo bude doprovázet české předsedání sedmadvacítce. Do jejího čela se Praha postaví v lednu. Půlroční předsednictví převezme Česko po Francii. Česko je první ze zemí Visegrádské čtyřky, které bude EU předsedat.

Slavnostní odhalení do té doby přísně střeženého loga proběhlo v pražském Veletržním paláci. Topolánek s Vondrou přednesli krátké projevy, poté baletky odhalily zakryté logo a celou prezentaci zakončil vystoupením houslista Pavel Šporcl.

Podle vicepremiéra Vondry logo reprezentuje pestrost, otevřenost, barevnost a hravost a využívá motto Evropské unie Jednota v rozmanitosti i české motto Evropa bez bariér. „Naše logo myslím v dobrém vybočuje,“ myslí si o logu prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec.

Paroubek: To je fakt tohle? To se nepovedlo 

S představením loga odstartovala druhá část informační kampaně před předsedáním. V kampani se nadále objevují dosavadní tváře předsednictví včetně hokejisty Jaromíra Jágra či modelky Terezy Maxová. Slogan Evropě to osladíme nahradilo v druhé části kampaně právě logo. Jeho autorem je čtyřiatřicetiletý grafik z Litomyšle Tomáš Pakosta. Komise jeho práci vybrala z 350 návrhů, ocenila především pozitivnost vítězné práce a to, že vychází z mapy Evropy.

České logo se řadí k těm nejbarevnějším, jaké sedmadvacítka dosud měla. ČSSD v tom vidí vtip, ale špatný. „To je fakt tohle? To se nepovedlo,“ reagoval na logo předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Ukázky log jiných evropských zemí, které už unii předsedaly, naleznete zde.