ČSSD má poprvé v historii svého hejtmana - Lubomíra France

Hradec Králové - Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal pětapadesátiletý Lubomír Franc (ČSSD), který ve funkci nahradí občanského demokrata Pavla Bradíka. Pro France na dnešním ustavujícím zasedání královéhradeckého zastupitelstva hlasovalo 32 z 45 přítomných zastupitelů. Franc se stal prvním hejtmanem ČSSD v historii České republiky. První jednání krajských radních by se mělo uskutečnit 19. listopadu, do patnácti dnů poté by měla krajská rada zveřejnit své programové prohlášení.

„Cítím velkou zodpovědnost vůči všem obyvatelům Královéhradeckého kraje,“ řekl Franc po svém zvolení. Svému předchůdci Pavlu Bradíkovi poděkoval za osm let práce pro kraj. „Prioritami nové vlády kraje jsou vedle odpuštění poplatků ve všech krajských zdravotnických zařízeních, převod nemocnic na neziskové organizace či zastavení privatizace sociálních zařízení, ústavů a domovů důchodců,“ dodal Franc. Koaliční smlouva podle něj počítá i s prosazením zákonodárné iniciativy na zrychlení výstavby dálnice D11 a rychlostní komunikace R35.

Prvním náměstkem hejtmana je senátor Vladimír Dryml (ČSSD), který bude řídit krajské zdravotnictví. Funkci druhého náměstka hejtmana bude vykonávat starosta Kopidlna Josef Táborský (ČSSD), do jehož gesce bude patřit ekonomika a zahraniční vztahy. Školství a kulturu bude mít na starost Jiří Nosek (ČSSD), jeho stranický kolega Josef Ješina bude řídit dopravu a silniční hospodářství. Socialista Jan Tippner bude radním pro životní prostředí a zemědělství, Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) pro sociální věci, Vladimír Derner (KDU-ČSL) pro oblast majetku a Helmut Dohnálek (SNK ED) pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování, stavebního řádu a cestovního ruchu.  

KSČM a ODS budou v opozici 

V Královéhradeckém kraji se vítězní sociální demokraté dohodli na vytvoření koalice s KDU-ČSL a SNK ED. Podle koaliční dohody by sociální demokraté měli v devítičlenné radě získat šest křesel, lidovci dvě a SNK ED jedno. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a ODS budou v opozici. Franc tak při volbě získal i hlasy opozice, zřejmě od komunistů.

Volby v Královéhradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následovala KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.

Lubomír Franc (*1953)

Dosavadní místostarosta Broumova na Náchodsku a lídr kandidátky ČSSD je místopředsedou náchodské okresní organizace strany a členem krajského výkonného výboru. V roce 1998 byl poprvé zvolen do zastupitelstva města Broumova, kde uspěl i v následujících volbách. V roce 2004 uspěl i ve volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje a o dva roky později byl zvolen místostarostou města. V krajském zastupitelstvu doposud pracoval ve výborech pro sport, tělovýchovu a volnočasové aktivity a pro kulturu a památkovou péči.

Pavel Bradík
Zdroj: ČT24