Nový most přes Otavu zkrátí cestu řidičům a podpoří turistický ruch

Annín (Klatovsko) - Nový most přes řeku Otavu za 23 milionů korun, který dnes otevřel Plzeňský kraj u sklářské obce Annín, podpoří turistický ruch na Šumavě. Opravená konstrukce z roku 1894, která byla v havarijním stavu, dovede řidiče zkratkou z Hartmanic do Rejštejna a Kašperských Hor.

„Nový čtyřiadvacetimetrový most dovede turisty do oblíbených cílů, jako je sklárna Annín, Nové Městečko a Hartmanice,“ dodal radní pro dopravu Miroslav Jaroš. Po okruhu je dále možné do Prášil a Srní. Původní most byl v roce 1926 upraven a letos v červnu odstraněn. „Nevyhovoval po stránce bezpečnosti provozu, šířkou ani nosností. Železná konstrukce byla velmi silně zrezivělá,“ řekl Miroslav Flax ze Správy a údržby silnic Klatovy.

Nový ocelový vyúsťuje na hlavní silnici II/145 Sušice - Kašperské Hory. Řidiči jedoucí do deset kilometrů vzdálených Hartmanic nemusejí už cestou přes Sušici najet o 15 km více. Most, kudy projedou stovky vozů denně, není omezen nosností, testován byl na čtyři naložené tatry. Těžké náklady ale nemohou jet po navazujících silnicích. Nově tam vznikl chodník pro pěší. Odstraněním pilíře se zvýšil průtok Otavy.

Kraj letos vydal rekordních 140 milionů korun na opravy mostů na svých silnicích II. a III. třídy. Šlo o 13 rekonstrukcí a dvě nové stavby. Problémových zůstává 12 mostů, na něž už se zpracovávají projekty. „Letos jsme na ně dali dvakrát tolik než loni a více, než jsme vydali po povodních v letech 2003 a 2004,“ řekl Jaroš. Kraj letos získal 94 milionů Kč od SFDI, jediný státní příspěvek za čtyři roky.

Hotové jsou mosty v Hostouni, Stříbře, Boněticích, Starém Sedle, Spáleném Poříčí, Červené, Chudeníně, Strašicích, Druztové, Mirošově a dodělávají se přejezdy v Nebřezinách u Plas a Vejprnicích, obojí na severu Plzeňska. Kraj dále postavil i provizorní most přes Berounku v Jateční ulici v Plzni.

V regionu je na silnicích II. a III. třídy 967 mostů, většina v dobrém nebo uspokojivém stavu. V kategorii VI. ze sedmistupňové škály, tedy v hodně špatném stavu, je jich 23, v „pětce“ kolem stovky.

Vydáno pod