Noví senátoři dnes převzali dekrety o svém zvolení

Praha - Osvědčení o svém zvolení dnes obdrželo 24 z 27 nových a staronových senátorů, kteří uspěli v říjnových volbách. Tři absentující senátoři obdrží své dekrety dodatečně. Přijetí tohoto dokumentu je jednou z nutných podmínek k uvedení do legsilativní senátorské funkce. Za dva týdny ještě složí čerství senátoři ústavou předepsaný slib, poté už se budou moci oficiálně ujmout svých úřadů. K první schůzi v novém složení se horní parlamentní komora sejde ve středu 26. listopadu.

Osvědčení o zvolení senátorům předal ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který také zastává post předsedy Státní volební komise. Směrem k účastníkům vyslovil přání, aby horní komora zůstala místem důstojného politického utkávání a nadále si udržela „velkou míru noblesy, velkou dávku férovosti“. 

S jasnou převahou letos v senátních volbách poprvé zvítězila ČSSD, když její kandidáti uspěli ve 23 z 27 obvodů. ODS se tentokrát musela spokojit s úspěchem pouze ve třech pražských obvodech a na Znojemsku zvítězila kandidátka KSČM.

Jednotlivé senátorské frakce se dnes také dohodly na povolebním uspořádání horní komory podle principu poměrného zastoupení. V duchu dosavadního vyjednávání setrvá v čele Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vzhledem k tomu, že občanští demokraté zůstali s 36 členy svého klubu nejsilnější senátní stranou. Ve vedení Senátu stanou spolu s ním také dva místopředsedové za ODS, dva za ČSSD a jeden za KDU-ČSL. Počet místopředsedů se tak zvýšil proti dřívějšku o jednoho. ČSSD má celkově o sedm senátorů méně než nejsilnější vládní strana a 7 míst je i počet křesel pro lidovce. Tři místa zůstávají komunistům a zbývajících šest senátorů je v Klubu otevřené demokracie.

Podobně jako před dvěma lety musí Nejvyšší správní soud vyřešit ještě stížnosti na regulérnost voleb. Senátoři však dostali osvědčení ještě předtím, než soud vynese verdikt a pokud by zvolení některého ze senátorů bylo označeno za neplatné, musel by dotyčný osvědčení vrátit.

Nové obsazení výborů a komisí

Do čela hospodářského i zahraničního výboru se nejspíš postaví senátor ČSSD, stejně jako ve výborech pro školství a kulturu, pro veřejnou správu a životní prostředí. Občanským demokratům zůstane místo předsedy ústavně-právního výboru, výborů pro evropské záležitosti, pro zdravotní a sociální záležitosti a mandátového a imunitního výboru. Vedení komise pro rozvoj venkova připadne KDU-ČSL. Stálou komisi pro Ústavu ČR by měla vést představitelka ČSSD, senátorka Jiřina Rippelová. V čele mediální komise se objeví opět Jiří Oberfalzer (ODS). Občanští demokraté také povedou dočasnou komisi pro zjištění osob pronásledovaných běloruským režimem. Její činnost by se ale měla zaměřit i na jiné země než jen Bělorusko. O obsazení funkcí ve vedení Senátu i jeho orgánech bude horní komora definitivně rozhodovat až 26. listopadu v tajných volbách na první schůzi v novém funkčním období.