Topolánek: Klaus má právo na svůj názor

Praha - Podle premiéra Mirka Topolánka má v Evropské unii každý, tedy i český prezident, právo na své názory, které může také svobodně vyjadřovat. Reagoval tak na slova irského ministra zahraničí Michaela Martina, který kritizoval názory Václava Klause. Martinovi vadilo i Klausovo úterní setkání s předákem irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Klaus následně Martinovo vyjádření označil za příklad licoměrnosti a úbytek demokracie v Evropě.

Topolánek dnes v Praze jednal s nizozemským premiérem Janem Peterem Balkenendem, který zdůraznil, že Lisabonská smlouva je pro sedmadvacítku potřebná. Doufá také, že ji Praha co nejdřív ratifikuje. Dodal, že právě Česko bude jako nadcházející předsednická země důležité pro osud smlouvy v EU. Balkenende uvedl, že zná názory Klause, ale nesdílí je: „Lisabonská smlouva má celou řadu výhod.“ Podle něj by se dala využít i na řešení současné finanční krize nebo na aktuální jednání o ochraně klimatu.

Vznik Lisabonské smlouvy byl odpovědí na neúspěšný pokus přijmout v EU evropskou ústavu. Ta zkrachovala na zamítavých referendech v Nizozemsku a Francii. „Nevzpomínám si, že by kdokoli z nás kritizoval naše kolegy v Holandsku a Francii nebo, nedej bože, holandskou nebo francouzskou veřejnost za to, že se mýlí. Každý má právo na své názory, Evropa je demokratická, a v tomto smyslu má právo je dokonce svobodně vyjadřovat,“ řekl Topolánek na dotaz, co říká výtkám šéfa irské diplomacie.

Balkenende: Česko je na lednové převzetí EU dobře připravené

V názoru na Lisabonskou smlouvu se vláda s prezidentem rozchází. Topolánek dal najevo, že kabinet ratifikaci uměle nezdržuje a chce schválení v parlamentu, až text posoudí Ústavní soud. Klausovy názory na EU i globální oteplování v úterý ostře odmítli zelení, kteří jsou v Topolánkově vládě. Podle zelených Klaus škodí vlastní zemi. Smlouvu podporuje i KDU-ČSL, další koaliční partner.

Balkenende v Praze uvedl, že Česko je dobře připravené na lednové převzetí otěží EU a že českou metropoli čekají příští půlrok náročné úkoly. Vedle situace kolem Lisabonské smlouvy je to přijetí klimatického balíčku na ochranu životního prostředí a v neposlední řadě dopady finanční krize a reakce na ni v EU. Balkenende se vyslovil mimo jiné pro větší kontrolu dozorčích orgánů finančních ústavů.

Čeští politici namítají, že takový euroskeptismus není kvůli blížícímu se předsednictví vhodný

„Hlava státu se může setkávat s jakýmkoliv jiným politikem. Ale na druhou stranu bychom si měli být vědomi toho, že budeme předsednickou zemí a že bychom měli fungovat konsensuálně,“ namítá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jiní Klausovy kroky na zahraničním poli zásadně neschvalují. „Pan prezident jde proti české vládě, a poškozuje tím zájmy České republiky. Tím pádem i zájmy českých občanů v Evropské unii,“ myslí si ministr školství Ondřej Liška. Vicepremiér Jiří Čunek zase říká: „Šíření tohoto typu euroskeptismu je před naším českým předsednictvím skutečně nešťastnou záležitostí.“

K tomu, že Klaus si měl dávat pozor na to, co říká, se přiklání i odborníci na evropskou politiku. Klaus by se podle některých neměl přiklánět ani na jednu ze stran irského sporu.  Na to, jakým způsobem budou vedena další jednání o Lisabonské smlouvě, by tahle roztržka podle odborníků vliv mít ale neměla.

Evropská unie
Zdroj: ČT24