BIS podle sněmovní komise v kauze Hučín zákon neporušila

Praha - Bezpečnostní informační služba nepřekročila zákon a její příslušníci nezneužili svá oprávnění v případě údajné kriminalizace někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína. K tomuto závěru po dnešním zasedání dospěla stálá sněmovní komise pro kontrolu tajné služby, která se obviněním zabývala na základě stížnosti senátora Jaromíra Štětiny, který dokonce letos v květnu podal na BIS trestní oznámení. Státní zastupitelství ho ale v září odložilo a policie se jím zabývat nebude.

„Zabývali jsme se tím skoro rok a teď jsme to uzavřeli,“ řekl předseda komise Jeroným Tejc: „Dospěli jsme k názoru, že ze strany příslušníků BIS nebyl porušen zákon.“ Kauza je tak pro komisi podle něj v podstatě uzavřená.

Štětina loni v listopadu prohlásil, že BIS v roce 1999 rozpracovala na přímý pokyn vlády sociální demokracie diskreditační kampaň. Jejím cílem bylo údajně zničit Hučína. BIS přitom podle senátora spolupracovala s přerovským státním zastupitelstvím a policií, které pracovaly na politickou objednávku. BIS již tehdy tato tvrzení označila za lež.

Komise dnes kromě Štětinovy stížnosti projednávala ještě pět dalších stížností občanů na to, že jim BIS údajně nezákonně zasahuje do života. „Nic z toho jsme ale nevyhodnotili jako věc, kterou bychom se měli zabývat pro skutečné porušování zákona, takže jsme naše šetření odložili,“ dodal Tejc.

Vydáno pod