V případě vyšetřování nehody v Moravanech došlo k politickému ovlivňování

Praha - Do sporu mezi Drážní inspekcí a ministerstvem dopravy vstoupila Evropská železniční agentura. Informovala, že drážní inspektoři při vyšetřování tragické nehody v Moravanech nepřekročili své pravomoci, jak uvedlo ministerstvo dopravy. A naopak právě české ministerské úředníky evropské vyšetřovací orgány viní z pokusu o politický zásah do vyšetřování.

Drážní inspekce nejdříve obvinila úředníky ministerstva dopravy, že zasahují do jejího nezávislého šetření, a teď jí dávají za pravdu další evropské vyšetřovací orgány.

„Celý případ jsme sledovali v médiích a na internetu. A viděli jsme, že docházelo k politickému ovlivňování tohoto případu,“ říká Walter Kobelt, vedoucí inspekce pro nehody vlaků a lodí Švýcarské konfederace.  

Zápis z jednání evroských železničních vyšetřovacích orgánů říká: „Účastníci jednání jsou pobouřeni masivním pokusem o nátlak ministerstva dopravy na zodpovědné spolupracovníky a šéfa nezávislého vyšetřovacího orgánu České republiky. Tento jasně odporuje daným úkolům EU s ohledem na zadání vyšetřovacích orgánů.“ 

„Víte, nás tento pohled velmi mrzí a odmítáme takovéto názory,“ okomentoval to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Česká Drážní inspekce a ministerstvo dopravy vedou boj kvůli Moravanům na několika frontách. Šéf inspekce Roman Šigut už například kvůli nátlaku z ministerstva na vyšetřovatele podal trestní oznámení. A ministerstvo zase po nehodě vypsalo konkurz na jeho místo. Prezident asociace strojvůdců Petr Čechák přitom vidí takové jednání jako čistku tohoto orgánu.

Ministerstvo dopravy ale namítá, že plánovalo výběrové řízení ještě dříve, než se nehoda vůbec stala. Konkurz na nového inspektora totiž ministerstvu ukládalo vládní usnesení. Jenže to je staré už dva roky a navíc jeho zadání už ministerstvo jednou splnilo.

Šigut z inspekce dodává: „Ministerstvo dopravy jedno výběrové řízení už vyhlásilo, a to v listopadu roku 2006. Do dnešního dne nebylo ukončeno, respektive nebylo oznámeno, zda bylo ukončeno nebo zrušeno.“

A Drážní inspekce jde ještě dál, tvrdí, že před zítřejším výběrovým řízením už zná jméno toho člověka, který se má novým generálním inspektorem stát. A údajně to nikdo z Drážní inspekce nebude.

Roman Šigut
Zdroj: ČT24