Policisté zkontrolovali téměř dvě stě aut na Třeboňsku

Třeboň - V noci na dnešek desítky policistů kontrolovaly řidiče na Třeboňsku. Pomáhali jim služební psi i speciální technika. Během posledních dvou týdnů je to už druhá akce zaměřená na přítomnost alkoholu v krvi řidiče a nedodržování rychlosti. Proběhla i kontrola dokladů cizinců.

Od začátku letošního roku zemřelo na jihočeských silnicích 83 lidí. Na pěti stech dopravních nehodách se podílel alkohol. I proto jsou noční kontroly pro jindřichohradecké policisty častou rutinou. Tentokrát se jim podařilo zkontrolovat téměř dvě stovky osobních aut a kamionů.

Policisté se ale zaměřují i na jiné delikty. „Při dnešní kontrole se zaměřujeme na nelegální migraci osob, které migrují přes Českou republiku do zahraničí,“ vysvětluje vedoucí jindřichohradecké cizinecké policie Vladimír Novotný. Kontrole tak neunikli ani řidiči kamionů. Při ní pomáhají služební psi i speciální technika. Zaměřují se na vyhledávání osob a drog. Policejní sonda dokáže v návěsu kamionu změřit zvýšený obsah CO2,který lidé vydechují, a zjistit tak, jestli kamion nepřeváží cizince.

Během večerní akce policisté zkontrolovali sto padesát vozidel a doklady u téměř dvou stovek lidí. Šest přestupků vyřešili na místě blokovou pokutou. Do konce roku chystají ještě několik podobných kontrol. Za poslední měsíc a půl vyhostili policisté ze země devět cizinců. Kontroly odhalily porušení předpisů. V jednom případě dopadli muže, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač.