Do konce října získalo alespoň jeden bod téměř 600.000 řidičů

Praha - Od ledna do konce letošního října evidovalo ministerstvo dopravy téměř 600.000, kteří získali alespoň jeden trestný bod. Každý 11 motorista se tak dopustil přestupku nebo trestného činu. Maximální dvanáctibodové hranice dosáhlo kolem 13.500 lidí. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na internetových stránkách ministerstva dopravy.

Počet neukázněných řidičů tak stále stoupá, přestože existují alternativy, jak si počet trestných bodů snížit. Na počátku července mělo alespoň jeden bod zhruba 565.000 lidí, o rok dříve to bylo 490.000 motoristů. Ministerstvo tak zaznamenalo meziroční nárůst o 1,6 procent řidičů, kteří spáchali přestupek nebo trestný čin.

Odečtení čtyř bodů může motorista dosáhnout tím, že po 12 měsíců jezdí bezpečně. Od října minulého roku si takto své skóre snížilo přes 500.000 lidí. Novou možností, jak ztratit tři trestné body, je od počátku září také absolvování takzvaného školení bezpečné jízdy. Týká se však jen těch, kteří nepřekročili desetibodovou hranici. Za dva měsíce kurz zdárně ukončilo 198 řidičů.

Nejběžnější jsou dva trestné body

Největší skupinu z neukázněných motoristů tvoří řidiči, kteří dosáhli dvou trestných bodů. Jeden, maximálně dva přestupky, spáchalo 215.000 lidí. „Na základě údajů z centrálního registru řidičů je zřejmé, že 87,8 procenta lidí, kteří obdrželi nějaký bod, se již dále nedopouští přestupků a trestných činu, které jsou zařazeny do bodového hodnocení řidiče,“ uvádí ministerstvo v dokumentu. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky tak bodový systém splnil svůj účel.

Obecně lze říci, že ženy jezdí po silnicích mnohem bezpečněji než muži. Přestože v České republice tvoří z celkového počtu lidí řídících automobil či motorku zhruba 60 procent muži a 40 procent ženy, poměr bodovaných mužů a žen je 84 ku 16. Alespoň jednoho přestupku se tak dopouští každý osmý řidič a každá osmadvacátá řidička. Nejnebezpečněji řídí lidé kolem jedenadvaceti let.

Nejvyšší podíl neukázněných řidičů zaznamenalo ministerstvo v Karlovarském kraji, kde alespoň jeden bod získalo téměř 12 procent lidí z celkového počtu motoristů. Naopak nejbezpečněji jezdí řidiči z Vysočiny, kde přestupek spáchalo 7,4 procenta řidičů.