Železnorudské údolí v zimě poprvé protne linka skibusu

Železná Ruda (Klatovsko) - Novinku pro lyžaře připravili provozovatelé lyžařských areálů a radnice v Železné Rudě - celé železnorudské údolí propojí v zimní sezoně pravidelná autobusová linka. Měla by jezdit pětkrát denně a za minimální poplatek doveze lyžaře až k jednotlivým areálům, sdělil to Josef Treml z největšího šumavského zimního střediska Špičák.

„Po půlročním jednání snad skibus skutečně dobře dopadne. Bude jezdit pětkrát denně železnorudským údolím a umožní lidem, dostat se podle potřeby na místo, kde chtějí lyžovat,“ uvedl Treml.  Lyžařům tak odpadnou nepříjemné starosti se sháněním a placením parkovacího místa u zimního střediska. Vůz mohou nechat u hotelu nebo penzionu, kde bydlí, nebo mohou přijet veřejnou dopravou a do areálu se nechat dovézt skibusem. Podle Vladimíra Kasíka ze špičáckého areálu by nemělo jízdné přesáhnout 20 korun.

Trasa skibusu povede od Gerlovy Hutě pod Belveder, pak projede městem k areálu Nad nádražím, na Špičák k hotelu Sirotek a skončí na parkovišti Špičáckého sedla u hotelu Karl. Zpočátku se počítá s tím, že linky nebudou jezdit rovnoměrně celý den, ale zejména dopoledne, kdy lidé jezdí na svahy, a pak odpoledne, když se vracejí zpět. „Věříme, že těch pět jízd letos vyzkouší možnosti, a pak se případně upraví podle potřeby a zvýší frekvence jízd na další roky,“ konstatoval Treml.

Na provozu skibusu se budou kromě železnorudské radnice podílet i místní podnikatelé. „Domluvili jsme se, že se na tom budou podílet víceméně všichni provozovatelé zimních zařízení, skiareálů, dokonce se přidaly i některé hotely,“ řekl Treml. Odhadl, že tímto způsobem by se mohly zaplatit až dvě třetiny nákladů na linku.

Také radnice na provoz přispěje, potvrdil starosta Michal Šnebergr. Skibus je podle něj dalším zlepšením nabídky služeb pro lyžaře a zvýšením atraktivity Železnorudska.

Vydáno pod