Ministerstvo chce do řad pedagogů přilákat více mužů

Praha - Rovnost mužů a žen existuje ve skandinávských státech, naopak Česko v žebříčku 130 zemí světa opět o několik míst pokleslo. Vyplývá to z tradičního průzkumu Světového ekonomického fóra, jehož hodnoty za letošní rok byly dnes zveřejněny na internetu. Česko zaujímá v žebříčku na rok 2008 středové 69. místo. Vlastní průzkum provedlo i české ministerstvo školství. Ukázal, že jen každý pátý český učitel je muž. Dalším zjištěním průzkumu je to, že i v takto feminizovaném školství mají muži vyšší platy než ženy.

Vidět učitele - muže - je hlavně na nižších stupních škol pořád vzácnost. V mateřských školách je v celé republice jen jeden muž. „Za celou dobu své praxe, víc jak 25 let, jsem se nesetkala s mužem v mateřské škole,“ uvedla Simona Skoumalová, ředitelka MŠ Socháňova na Praze 6.

V základních školách se objevují občas, hlavně na druhém stupni. „Jsou to hlavně tělocvikáři nebo chemikáři. Je to problém, protože je nemůžeme zaplatit,“ popisuje ředitelka pražské základní školy genpor. Františka Peřiny Jarmila Pavlišová.  

Průzkum ministerstva školství potvrdil, že muži ve školách citelně chybí. Platy ale mají učitelé vyšší než jejich kolegyně. Zřizovatelé škol i jejich vedení se tak snaží muže ve školství udržet. „Je to jednoznačně nespravedlivé. Zvláště, když se bavíme o školství, které se řídí tarifním systémem. Je to pochopitelná diskriminace, ale za nespravedlnost to považovat musíme,“ uvedla Irena Smetáčková z Otevřené společnosti.

Učitelské povolání bývalo kdysi výsadou mužů, feminizační zlom přišel hlavně v padesátých letech. Vůbec poprvé se učitelky objevily ve školách kolem roku 1870 a mužům se to vůbec nelíbilo. „Našel jsem takovou krásnou formulaci, že proti nim bojovali kouřením a pitím piva ve sborovnách a umolousaným vousem,“ vylíčil historik pedagogiky František Morkes.

Průzkum má ministerstvu školství napovědět, co by kromě vyšších platů nalákalo muže do škol ve větším počtu. „Zvláště na základních a mateřských školách je důležité, aby děti a mladí lidé měli předobraz obou rolí - mužů i žen,“ uvedl ministr školství Ondřej Liška. Ministerstvo si poprvé nechalo zjistit i věkovou strukturu učitelů a učitelek. Nejvíc mužů je mezi 46 až 55 lety, žen mezi 36 až 45 lety.

Vydáno pod