Zasedání vlády (12.11.)

Praha - Vláda dnes schválila celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne; dosud omezení platí pouze během letních prázdnin. Novela zákona o silničním provozu má rovněž zvýšit počet výjimek, na které se zákaz vztahovat nebude. Dopravci návrh považují za "politický handl", jehož důvodem je podržet šéfa zelených Martina Bursíka, pro něhož je páteční zákaz prioritou.

Po několikahodinovém jednání kabinet přerušil debatu o reformních zákonech ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Vrátit by se k nim mohl na svém příštím zasedání za týden. Julínek předložil čtyři zásadní zákony. Lidovci a zelení k nim ale měli řadu výhrad.

Ministři schválili novelu zákona o Pozemkovém fondu České republiky. Novela má mimo jiné změnit způsob řízení fondu a stanovit rezervu půdy pro rozvojové záměry státu. Nejvyšším orgánem fondu je nyní prezidium, které volí poslanecká sněmovna. Předsedou prezidia je ministr zemědělství. Činnost v rámci pokynů prezidia řídí výkonný výbor. Nově by měl v čele fondu stát ředitel s jasně stanovenými pravomocemi a odpovědnostmi.

Vláda schválila i aktualizovanou verzi Konvergenčního programu, který je základním dokumentem země pro přijetí eura. Materiál podle očekávání neobsahuje datum přijetí eura.