ODS pravděpodobně nebude měnit stanovy kvůli Tlustému

Praha - Občanští demokraté se rozhodli, že na prosincovém kongresu nebudou měnit stranické stanovy tak, aby usnadnili vylučování ze strany. Vedení ODS chtělo vyloučit Vlastimila Tlustého za jeho údajný podíl na kauze exposlance Jana Moravy související se shromažďováním kompromitujících materiálů na politiky. "Nechceme provádět účelové změny kvůli jednomu případu," řekl europoslanec ODS Jan Zahradil, který vede stranickou sekci pro změnu stanov. Informují o tom Hospodářské noviny.

Vyloučit Tlustého mohla jen místní organizace, sdružení ODS v Rakovníku to ale na konci září neudělalo. Po vyloučení Tlustého volalo vedení strany. „Myslím, že je to škoda. Měli bychom umět vyvážit obě hodnoty, které jsou ve hře. Tedy jak ochranu slušných členů a pověsti strany, tak i řešení toho, co stranu poškozuje,“ řekl listu ministr vnitra Ivan Langer. On sám navrhoval, aby v případě, že místní buňka vyloučení odmítne, existovalo odvolání k nějakému smírčímu stranickému orgánu.

Návrh, který by umožnil vylučování, může přímo na kongresu podat ještě někdo z delegátů. Sama ODS to ale podle Hospodářských novin neočekává. Udělat to nechce ani ministr vnitra. „Teď řeším úplně jiné věci,“ uvedl Langer. Změna stanov navíc nemá mezi řadou členů velkou podporu. Návrh na změny bude v sobotu schvalovat výkonná rada ODS. Definitivně o nich bude hlasovat prosincový kongres.

Aféra Morava

Nyní už exposlanec Jan Morava a Vlastimil Tlustý figurovali v reportáži televize Nova, která upozornila na shromažďování kompromitujících materiálů na politiky. Vedení ODS vyzvalo oba, aby odešli ze strany. Tlustý to odmítá, podrželo ho i místní sdružení ODS v Rakovníku, které jediné může Tlustého vyloučit. Morava chtěl svoje členství v ODS pozastavit, místní buňka v Neratovicích mu to ale nedoporučila.