Karlovarským hejtmanem se stal Josef Novotný

Karlovy Vary - Hejtmanem Karlovarského kraje se dnes stal lídr ČSSD Josef Novotný. Zastupitelé ho zvolili na svém ustavujícím zasedání, kde obdržel 26 hlasů od třiačtyřiceti přítomných zastupitelů. Proti bylo šest a zdrželo se osm. Pro volbu neměl žádného protikandidáta. Ve funkci vystřídal Josefa Pavla (ODS), který stál v čele kraje uplynulých osm let. Na Karlovarsku bude v příštích čtyřech letech vládnout trojkoalice ČSSD, KSČM a hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti). Nová koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu 28 mandátů - tedy jasnou většinu.

Volbě hejtmana předcházela emotivní vystoupení zástupců ODS a Alternativy pro kraj. Občanští demokraté se podle Radomila Golda (ODS) nemohou smířit s postupem ČSSD, která po krajských volbách zablokovala koaliční jednání s dalšími demokratickými stranami a do regionální vlády přizvala KSČM. Jiří Kotek z alternativy prohlásil, že současná KSČM je pokračovatelem totalitní moci z období před listopadem 1989.

Josef Murčo (KSČM) oponoval, že komunisté v kraji chtějí pracovat pro lidi a plnit program, který mají a jenž se zasloužil o jejich úspěch ve volbách: „Hodnoťte nás až podle toho, jakou práci tady odvedeme.“ Podle Martina Havla (ČSSD) chybí ODS sebereflexe: „O výsledek krajských voleb se přičinila i politika občanských demokratů.“ 

Komunisté budou mít dva radní

V devítičlenné krajské radě má ČSSD pět míst. Kromě hejtmana v ní usednou za ČSSD Martin Havel jako první náměstek hejtmana, který má na starosti legislativu a ekonomiku. Petr Navrátil bude mít na starost dopravu, Miroslav Čermák sociální věci a Jaroslav Bradáč životní prostředí. Komunisté budou mít dva radní. Jaroslava Borka pro majetek a Evu Valjentovou pro kulturu a lázeňství. Stejný počet radních obsadí Doktoři. Berenika Podzemská post zdravotnictví a Vratislav Emler školství. 

V krajských volbách sociální demokraté získali 16 mandátů, občanští
demokraté devět a komunisté osm mandátů. Do zastupitelstva se ještě dostala Alternativa pro kraj s pěti mandáty, hnutí Doktoři (za uzdravení
společnosti) mělo čtyři mandáty a Koalice pro Karlovarský kraj tři mandáty.

Josef Novotný (* 1952)

Pětapadesátiletý Novotný je v ČSSD předsedou okresní organizace v Sokolově, Sokolovsko reprezentuje i v ústředním výkonném výboru strany. V letech 1983 až 1989 byl členem KSČ. V roce 2002 byl jako nezávislý na kandidátce ČSSD poprvé zvolen do sokolovského zastupitelstva. O čtyři roky později už jako člen ČSSD ve volbách uspěl znovu. Řadu let pracuje jako ředitel střední školy v Sokolově. Bývalý volejbalista a současný trenér mládežnických reprezentací, s nimiž získal například třetí místo na mistrovství Evropy juniorů 1999, doposud působil v politice na komunální úrovni. V mládí byl aktivním hráčem volejbalu, zúčastnil se letní univerziády a hrával ligové soutěže.

Karlovy Vary
Zdroj: ČT24