Moravskoslezský kraj povede hejtman Jaroslav Palas

Ostrava - Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen regionální lídr ČSSD, šestapadesátiletý Jaroslav Palas. Ve funkci nahradí Evžena Tošenovského (ODS), který kraj vedl uplynulých osm let. V čele kraje bude v následujících čtyřech letech koalice ČSSD a KSČM.

Proti spojení komunistů a sociálních demokratů dnes na zastupitelstvu demonstrovali Mladí konzervativci a zástupci Konfederace politických vězňů. Nový hejtman je přesvědčen, že strašit zemi návratem komunismu je stejné jako „chodit s bubnem na zajíce“. Palas uvedl, že KSČM za posledních 20 let ztrácí ve volbách své mandáty. „Nevidím důvod k těmto obavám a k těmto demonstracím,“ uvedl Palas.

Demonstranti na letácích připomínali i Palasovu komunistickou minulost.
Nový hejtman to však nepovažuje za útok na svou osobu. "V této zemi bylo 2,5 milionu komunistů a někteří se stali komunisty, protože neměli v té doby jinou alternativu. I Winston Churchill říká, že pokud mladý člověk
nebyl v mládí komunistou, tak s ním nebylo něco v pořádku," dodal Palas.

ČSSD se s komunisty dohodla, že v jedenáctičlenné krajské radě bude poměr sil rozdělen osm ku třem ve prospěch ČSSD. Sociální demokraté obsadí hejtmana a také pozice čtyř náměstků, komunisté budou mít dva náměstky. Počet náměstků se proti předchozímu funkčnímu období zvýší, nově přibude náměstek pro cestovní ruch a územní plánování. Nová koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 42 hlasů.

Vítězná ČSSD získala 31 mandátů, druhá ODS má 18 zastupitelů, komunisté obsadili 11 křesel a lidovci pět. Dosud kraji vládla koalice ODS a KDU-ČSL. 
   

Jaroslav Palas

Palas byl v letech 1981 až 1990 členem KSČ, poté členem KSČM a Levého bloku a v roce 1995 na základě osobní výzvy Miloše Zemana vstoupil do ČSSD a patří k Zemanovým příznivcům. Ve vládách Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse v letech 2002 až 2005 byl ministrem zemědělství.

Před vstupem do politiky pracoval na státních statcích na Břeclavsku a Bruntálsku, naposledy u Státního statku Bruntál jako ředitel odštěpného závodu Jindřichov ve Slezsku. Palas je předsedou Českomoravské myslivecké jednoty a předsedou představenstva Halali, všeobecné pojišťovny, a. s. Vedle toho působí jako poradce řady potravinářských firem.