Nově zjištěných případů HIV v ČR je nejvíce od poloviny 80. let

Praha - Od začátku tohoto roku do konce října se v ČR zjistilo 128 nových případů nákaz virem HIV. Podle Jany Vandasové z Národní referenční laboratoře pro AIDS jde zatím o největší nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v ČR testovat. Za celý loňský rok přibylo 122 nakažených, což bylo dosud nejvíce.

Celkem bylo v ČR zjištěno už 1 170 nakažených Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Jen v září se počet nakažených rozrostl o 16 nových případů, v říjnu podle Vandasové překvapivě pouze o pět. Celkový počet HIV pozitivních Čechů a cizinců s trvalým pobytem činil k poslednímu říjnovému dni 988 osob. Nemoci AIDS podlehlo do konce října 142 lidí. Podle ředitele Domu světla Miroslava Hlavatého bude nárust trvat ještě pět až deset let.

Mladým chybí bič v podobě Freddieho Mercuryho

„Veřejnost už ztratila obavu z AIDS jako takového, nemluví se o tom, je to otázka jen dvou dnů v roce, jako je Světlo pro AIDS v květnu a 1. prosinec, kdy je Světový den boje proti AIDS,“ myslí si Hlavatý. Bez peněz, které stále chybí, a bez pomoci médií se podle něj prevence nezvládne. V ČR je 7 tisíc školských zařízení, sdružení Dům světla je každý rok obesílá s nabídkou besed. Podle Hlavatého jich ale nakonec dělají jen 400 ročně: „Zájem o pomoc z naší strany je stále nižší a nižší. Mladí nad sebou nemají bič v podobě Freddieho Mercuryho.“  

Podle zatím potvrzených čísel propukla nemoc AIDS do konce září u 261 nakažených. Nejvyšší počet HIV pozitivních případů tradičně připadal na Prahu. Následoval Středočeský a Jihomoravský kraj. Na opačné straně pomyslného žebříčku zůstává Vysočina a Pardubický kraj. U 22 lidí se letos do konce září nově rozvinula nemoc AIDS, z toho u tří v září. V Česku došlo podle Vandasové i k 90 porodům HIV pozitivních matek. Včetně dvojčat se jim narodilo 92 dětí. Díky dobré lékařské péči se jich 89 narodilo zcela zdravých.  

Skutečný počet nakažených může být až desetkrát vyšší

Podle Miroslava Hlavatého z České společnosti AIDS pomoc byla loni mezi nově zjištěnými řada lidí, kteří se virem nakazili již před mnoha lety. Mezi lidmi tak může chodit velké množství nakažených, kteří virus šíří dál, aniž o tom vědí. Zdaleka ne všichni nakažení se totiž podrobili testům. Skutečný počet nakažených tak může být podle Hlavatého mnohem vyšší: „Jsem větší pesimista, mluvím o desetinásobku. V ČR je dle mého 11 tisíc HIV pozitivních. Úkolem nás preventistů je přitáhnout je do ambulance a podrobit testu na HIV.“   

Přestože čísla stále rostou, Česká republika na tom není hůř než jiné země v Evropě. Rozhodně je pak na tom ČR lépe než některé země na východ od jejích hranic. Závažnost situace ve východní Evropě se ukazuje i na zjištěných nákazách u cizinců na území ČR. „Zatímco do roku 1995 většina z nakažených cizinců pocházela ze zemí subsaharské Afriky, od roku 1995 se situace výrazně mění a naprostá většina případů přichází ze zemí bývalého Sovětského svazu,“ dodala Vandasová.

Vydáno pod