Brusel chce v EU jednotné označení pneumatik

Brusel - Podle prohlášení Evropské komise může použití vhodných pneumatik lidem ušetřit až deset procent z účtu za pohonné hmoty za jejich auto. I kvůli tomu současně přišla s návrhem na jednotné označování pneumatik v Evropské unii. Díky němu by si lidé mohli při nákupu gum snadno zjistit, jak je na tom daný výrobek, co se týká vlivu na spotřebu, jeho hlučnosti či přiléhavosti za vlhka.

Podle návrhů komise, které nyní půjdou na stůl Evropského parlamentu a hlavně členských zemí EU, by nový systém označování měl vstoupit v platnost do konce roku 2012.

Výhodný nebude podle komise jen pro spotřebitele, kteří by díky němu mohli ušetřit, ale i pro výrobce. To, že budou existovat jednotné standarty pro sdělování informací o účinnosti pneumatik, prý zlepší možnosti soupeření o zákazníky, které nebude založené jen na cenách výrobků.

Výkonný orgán EU očekává i přínos pro životní prostředí. Nový systém označování by podle něj mohl vést ke snížení emisí oxidu uhličitého ročně o 1,5 až čtyři miliony tun. Kolem roku 2020 by nové označování podle očekávání komise mohlo také každý rok ušetřit 2,4 až 6,6 milionu tun olejového ekvivalentu (toe).

Zákaznící si podrobnosti o dané pneumatice zjistí v místě prodeje na nějaké nálepce či cedulce nebo v technických propagačních materiálech, brožurách a také na internetu.