Státní zástupce obvinil policisty kvůli úplatkům

Ostrava - Deset expolicistů z Vratimova nedaleko Ostravy a jednoho bývalého strážníka šenovské městské policie dnes obvinil státní zástupce. Bývalí policisté čelí žalobě, podle které v loňském roce zneužívali své pravomoci a opakovaně brali od kontrolovaných řidičů úplatky. Případem se bude zabývat Okresní soud ve Frýdku-Místku.

„Všichni jsou obžalováni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Sedm z nich navíc i z přijímání úplatků,“ řekl žalobce s tím, že obžalovaným hrozí tříletý pobyt ve vězení. Ti, kterým se podaří prokázat převzetí úplatku, mohou strávit za mřížemi i pět let.

Výše úplatků se pohybovala kolem částky 1000 korun. Po celou dobu při tom pracovníci Inspekce ministra vnitra obviněné sledovali. Pouze u sedmi policistů se během vyšetřování podařilo prokázat, že úplatek od řidičů převzali. U zbývajících inspektoři nedokázali najít řidiče, který úplatek předal. Podle žalobce přitom policisté s řidiči prokazatelně jednali, ale z jejich prohřešku poté nevyvodili žádný důsledek. O tom vypovídá skutečnost, že v paměti přístroje na odhalení alkoholu v dechu je uloženo, že byl použit, chybí však další kroky, které pak policisté měli při řešení přestupku udělat.

V Česku je vedle žádání a přijímání trestné také úplatky dávat. Policie ale žádného z řidičů z podplácení neobvinila. Obžalovaní si prý většinou o úplatek sami řekli. „Policista jim řekl, že to bude stát tolik a tolik. Je obtížné prokázat, že by si řidiči byli vědomi toho, že předávají úplatek,“ uvedl žalobce Alois Dlouhý s tím, že někteří motoristé okamžitě kontaktovali policii a záležitost oznámili.