Jízdné ve Frýdku-Místku podraží, nově zaplatí i senioři

Frýdek-Místek - Jízdné v hromadné dopravě ve Frýdku-Místku od ledna 2009 podraží a zánikne i bezplatné cestování seniorů nad 70 let, schválila to rada města. Například namísto nynějších sedmi korun zaplatí cestující nad 15 let bez čipové karty desetikorunu. Pokud začne Frýdek-Místek zajišťovat hromadnou dopravu i pro nošovickou automobilku Hyundai, vyjde jedno svezení až na 16 korun, sdělila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

„Důvodem ke změnám jsou vysoké ztráty provozu MHD, za kterými stojí pokles počtu přepravovaných osob a zvýšení cen pohonných hmot. Obě tyto skutečnosti se projevily zvýšením ztráty provozu městské hromadné dopravy na 33 milionů korun, kterou je město dopravci povinno ze zákona uhradit,“ vysvětlila Matějíková.

„Město Frýdek-Místek má nyní nejnižší cenu jízdného v MHD v Česku a ani při letošním razantním zvýšení cen pohonných hmot se, na rozdíl od jiných měst, cena jízdného v MHD neupravovala. Z reakcí cestujících vyplývá, že je více než výše jízdného zajímá rozsah dopravní obslužnosti, dodržování jízdních řádů a kultura cestování,“ uvedl náměstek primátorky Petr Cvik.

Dodal, že kromě úprav jízdného je navrženo také rozdělení obvodu obsluhovaného MHD do dvou pásem. Stalo by se tak tehdy, pokud by autobusy MHD zajížděly do nošovické automobilky Hyundai. Jednání o případném prodloužení MHD do Nošovic ale podle Matějíkové stále probíhají.

První pásmo obvodu obsluhovaného MHD bude zahrnovat části Frýdek, Místek, Lískovec, Skalice, Zelinkovice, Chlebovice, Lysůvky, Sviadnov, Staré Město a Řepiště. Druhé pásmo bude v případě zajištění MHD pro automobilku Hyundai zahrnovat obec Nošovice. V novém tarifu zaplatí cestující starší 15 let v 1. pásmu za jízdenku zakoupenou u řidiče deset korun namísto nynějších sedmi korun. V případě použití čipové karty bude činit jízdné osm korun namísto nynějších 5,60 koruny. Školáci od šesti do 15 let zaplatí za jízdenku u řidiče pět korun (nyní tři koruny) a jízdenka s použitím čipové karty bude v ceně čtyř korun (nyní 2,80 Kč).

Cena jízdného v rámci 2. pásma bude vyšší a bude platit na linkách 865004 a 865014, pokud je cílová či nástupní zastávka za hraniční zastávkou Dobrá, VUHŽ. „V tomto případě lidé nad 15 let zaplatí za jízdenku u řidiče 16 korun, pokud použijí čipovou kartu, ušetří dvě koruny,“ uvedla mluvčí.

V nabídce budou také časové jízdenky na 30 nebo 90 dnů. Občané starší 70 let si budou moci pořídit půlroční jízdenku za 200 korun a celoroční jízdenku za 400 korun. Bezplatnou přepravu lidí nad 70 let zajišťuje stále ještě Havířov na Karvinsku.