Dryml považuje koalici v Hradci za nestabilní

Praha - Nově zvolený senátor, čerstvý vicehejtman a ředitel soukromé nemocnice ve Vrchlabí Vojtěch Dryml nevěří v životaschopnost koalice v Královéhradeckém kraji. Vítězná ČSSD se tu dohodla na spolupráci s lidovci a SNK-Evropskými demokraty. Právě ti jsou ale pro Drymla "časovanou bombou" a činí koalici nestabilní. Je podle něj otázkou času, kdy menší strany začnou sociálně demokratického koaličního lídra vydírat.

Vladimír Dryml nemůže odpustit předsedovi SNK-Evropských demokratů Helmutu Dohnálkovi, že před čtyřmi lety nedodržel svůj koaliční závazek a ČSSD kvůli němu musela přejít do krajské opozice. Čerstvý vicehejtman hlásal po volebním úspěchu variantu menšinové vlády socialistů s podporou KSČM. Při podpisu koaliční smlouvy dokonce vyvolal roztržku, kterou musel řešit až předseda Jiří Paroubek. Po jeho intervenci Dryml nakonec s novou koalicí souhlasil.

V krajské radě obsadila šest z devíti křesel ČSSD, na dvě usedli lidovci a poslední křeslo připadlo SNK-Evropským demokratům. Hejtmanem se podle koaliční dohody stal dosavadní místostarosta Broumova Lubomír Franc (ČSSD). 

Dryml chce pronajmout kraji soukromou nemocnici, které sám šéfuje 

Vladimír Dryml rovněž krátce po svém zvolení přišel s kontroverzním návrhem, aby se soukromá nemocnice ve Vrchlabí stala součástí krajské sítě nemocnic. Sám přitom zdravotnické zařízení s čtrnáctimilionovým dluhem řídí a kraji ji chce pronajímat. U opoziční ODS tím vyvolal údiv a výroky o střetu zájmů. Dryml preferuje dlouhodobý pronájem nemocnice se zhruba 200 lůžky, který by podle něj měl přinést lidem z Vrchlabska zajištění lékařské péče.