Nové nákupní centrum může způsobit dopravní kolaps

Praha - V Praze na Pankráci jen pár stovek metrů od Nuselského mostu bude brzy otevřeno nové nákupní centrum. Je tedy pravděpodobné, že na pražské severojižní magistrále bude jezdit ještě více aut než doposud. Občanská sdružení, která už roky bojují proti zástavbě pláně, varují před dopravním kolapsem.

Nákupní centrum Arkády bylo otevřeno už dnes, ale největší nápor návštěvníků očekávají místní obyvatelé až zítra. Tento úsek magistrály je hlavní tepnou do centra města, na níž ráno a odpoledne bývají dopravní zácpy a auta stojí v dlouhých kolonách. Stovky dalších aut by situaci mohly výrazně zhoršit.

Arkády mají pro své návštěvníky připraveno tisíc parkovacích míst a pracovat tam bude dva tisíce lidí. Přesto investor, firma ECE, tvrdí, že se situace na Pankráci nezmění, protože v okolí objektu nechal vybudovat infrastrukturu za 250 milionů korun. „Byl dobudován výjezd a nájezd na ulici 5. května, tedy na magistrálu. Což si myslím, že bylo zásadní a velmi důležitou investicí, která zajistí dopravní obslužnost Pankráce a celé pláně,“ vysvětluje jednatel ECE Josef Tobek.

Občanská sdružení vedla s investorem celý rok spory a požadovala zastavení výstavby nadjezdů, podjezdů a vjezdů. „Tady jsou už teď překračovány limity pro hluk a emise škodlivých látek v ovzduší a další auta to ještě zhorší,“ předkládá hlavní argumenty proti výstavbě Martin Skalský z Centra pro podporu občanů.

Celá kauza se projednávala i u městského soudu, který potvrdil výtky občanů. Nicméně nevydal předběžná opatření, která by zabránila výstavbě nadjezdů v průběhu soudního procesu.

Nákupní centrum není poslední stavbou na Pankrácké pláni, přibudou tu i nové výškové budovy, které mohou dopravní situaci na Pankráci ještě více zkomplikovat.

  • Provoz před nákupním centrem Arkády v Praze v ulici Na Pankráci. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52251.jpg
  • Provoz před nákupním centrem Arkády v Praze Na Pankráci. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/523/52250.jpg