Novou maturitu budou skládat i hendikepovaní studenti

Praha - Nová podoba maturity, která začne platit v roce 2010, se bude týkat i hendikepovaných studentů. I oni si budou moct vybírat ze dvou stupňů náročnosti. Společná část zkoušky ale bude záviset na druhu a závažnosti jejich postižení.

Novou maturitu bude skládat přes 1 600 hendikepovaných studentů. Při společné části budou mít například delší dobu na vyplnění testů a možnost používat kompenzační pomůcky. Pomáhat jim budou i asistenti.

Pomoc asistentů při maturitě bude novinkou, i když asi výjimečnou. Pomohou číst texty, zapisovat a třeba i pochopit otázky. „Není možné, aby asistent do testu zasahoval, aby radil,“ uvedl Radek Schindler z centra pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT.  

Nevidomí maturanti budou mít testy v Braillově písmu, sluchově postižení dostanou zadání nahrané ve znakové řeči. Někteří pak budou moci testy vyplnit na počítači. Mírné úlevy přitom mohou mít u maturity i žáci s poruchami učení, např. dyslektici. „Bude to možné jen u žáků, kteří jsou v dlouhodobé péči psychologů a potíže mají už od základní školy,“ upřesnil náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger.

Výsledky maturitní zkoušky budou u zdravých a potižených studentů naprosto rovnocenné. Charakter zdravotního postižení nebo znevýhodnění nebude uveden ani na maturitním vysvědčení.